Magas magyar állami kitüntetést kapott öt lengyel állampolgár

 

Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott öt, a lengyel-magyar kapcsolatok ápolása terén kiemelkedő tevékenységet kifejtő lengyel állampolgárnak, akik kedden a varsói magyar nagykövetségen vehették át a kitüntetést.

A kitüntetéseket Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet, valamint Körmendy Adrienne krakkói főkonzul nyújtotta át.

A magas magyar kitüntetésben részesült Agata Wasowska-Pawlik, a közép-európai kultúra kutatásával és népszerűsítésével foglalkozó krakkói Nemzetközi Kulturális Központ (MCK) igazgatója és Maria Król, a a kelet-lengyelországi Zamoscban működő, a Pető-módszert Lengyelországban népszerűsítő, Lépésről lépésre egyesület vezetője.

Malgorzata Joanna Endres, a délkelet-lengyelországi Stary Saczban (régi magyar nevén: Ószandec) működő Amici Hungariae (Magyarország barátai) társaság tagja a lengyel-magyar társadalmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért kapta meg az érdemkeresztet. Kitüntették továbbá Tadeusz Donocikot, a katowicei regionális gazdasági kamara egyik alapítóját, valamint Andrzej Malyszkót, aki a magyar történelmi emlékeket kutatja a kelet-lengyelországi warmia-mazúriai régióban.