Egyre többen emelnek szót a Föld védelmében

 

Az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 24. éves ülésén David Attenborough brit természettudós.

A tanácskozáson a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszere volt a téma. Azon belül is a párizsi egyezmény legfőbb célkitűzésének megvalósítása, vagyis hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.

Ezen a fórumon szólalt fel David Attenborough, a világszerte ismert dokumentumfilmes.

„Világ vezetői, Önöknek vezetnie kell! A civilizációink fennmaradása és a létünket biztosító természet egyaránt az Önök kezében van” – figyelmeztetett az ismert tudós.

A természettudós a 200 küldöttnek bemutatott egy videómontázst is, amelyet a klímaváltozásért aggódók üzeneteiből állított össze.

Az emberiség fordulóponthoz ért. A probléma rendkívül súlyos, csak világszintű összefogás segíthet. Ebben a társadalom minden egyes tagjára szükség van. A mozgósítás sikeréhez elengedhetetlen a David Attenborough-hoz hasonló nagykövetek szerepvállalása.

Fontos a mozgósítás

Kaput képeznek az emberek számára, olyanokat is elérnek, akik eddig nem találkoztak az üzenettel, de mondjuk az illetőnek a rajongótáborába tartoznak és azokat, akik egyébként is érdekel a téma azokat nagyon könnyen tudja emlékeztetni rá, és aztán ha ez sokszor megtörténik ez az emlékeztetés, az üzenetnek az átvitele, akkor belsővé válhat ez a norma – mondta Novák Bálint pszichológus.

A pszichológia ezt a folyamatot internalizációnak nevezi, amelyre nagymértékben támaszkodnak a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel összefüggő kampányok. A Kék Bolygó adásaiban is sokszor találkozhattak ismert emberekkel, hírességekkel, akik szót emelnek és tesznek is a Föld megóvásáért.

A hírességek inkább kezdeti figyelemfelkeltésben nagyon jók, olyanoknak odavonják a figyelmét, akik egyébként nem fogékonyak erre a témára nagyon fontos, hogy valamiféleképpen kössük össze ezt a témát azzal aki találkozik az üzenettel próbáljuk meg rávenni, hogy valamilyen kívánt viselkedést tegyen meg, másrészt próbáljuk meg elérni, hogy ez az illető egyfajta összekötő legyen a cél és közöttem – mondta a pszichológus.

Példát mutatnak a civil nagykövetek

Egyre többen a tetteikkel mutatnak példát. és fenntartható életmódjukkal válnak ismertté.

A civil nagykövetek abban sokkal jobbak, hogy egy elérhető, hozzánk közel álló figurával képviselik ezt a dolgot, tehát egy olyasvalaki akár én is lehetnék mondja azt, hogy így is lehet élni és bemutatja, hogy mi ez a kívánt viselkedésváltozás, amit tőlem is szeretnénk, ha elérném – tette hozzá Novák Bálint.

Ebben segítenek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal projektjének példaképei, az Energiakövetek is, akik egy éven áttartanak iskolai előadásokat.

„Tenni kell azontúl is valamit, hogy a problémát felvetjük, illetve a törvényes minimumnak megfeleljünk, ezért kezdtünk el egy olyan programban gondolkozni, hogy hogy tudjuk a felnövekvő generációkat elérni azzal, hogy energiatakarékosan kell gondolkozni ezért fordultunk az egyetemistákhoz, hogy az egyetemisták beszéljenek a középiskolásoknak, illetve az általános iskola felső tagozatos nebulóinak” – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

2017-ben négy fiatalt választottak energiakövetnek, azaz az energiatudatosság szószólójának. Számos iskolában tartottak látványos, interaktív tanórákat az energiatakarékosság jelentőségéről és módjáról. 2018 sem maradt energiakövetek nélkül, három új és egy korábbi látja el ezt a fontos megbízatást.