Belügyminisztérium: A rendőrök minden törvényes eszközzel óvják a közrendet

 

A rendőrség a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrő elvárásai szerint, pártbefolyástól mentesen látja el feladatait. Így készül és hajtja végre 2018. december 16-án a budapesti Hősök teréről a Kossuth térre átvonuló bejelentett gyűlés biztosítását is - írja közleményében a Belügyminisztérium.

A minisztérium közleményében az áll, hogy a rendőrség a héten a fővárosban előzetesen bejelentett vagy előzetes bejelentés nélkül tartott demonstrációk biztosítása során nem tekintette provokátornak azokat a politikusokat, közéleti szereplőket, akik a gyűléseken rendbontó magatartást tanúsítottak, és nem a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták. Az Országgyűlés épületét védő rendőrsorfalra támadtak, megpróbálták azt áttörni – írják.

Hozzátették: eltűrték vagy részesei voltak a biztosításban résztvevő rendőrök tojással, pirotechnikai eszközökkel, különféle tárgyakkal történő megdobálásának, és ezzel tizenöt szolgálatot teljesítő rendőr sérülését okozták.

A rendőrök – esküjükhöz híven – tették és teszik a dolgukat, minden törvényes eszközzel óvják és védik a közrendet – folytatódik a közlemény. „A gyűlések szervezői vagy az annak tekintett személyek ugyanakkor rendre megsértik a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó jogszabályokat. Sem ők, sem a rendezők egyetlen alkalommal nem zárták ki, távolították el a rendbontókat a gyűlésekről, és erre egy esetben nem kérték fel a rendőrséget. Amikor befejezetté nyilvánították a gyűléseket, közülük páran részt vettek az utcai vandalizmusban”.

A Belügyminisztérium felszólítja a gyűlés szervezőjét és az ellenzéki pártok ma kiadott közleményét aláíró politikusokat, hogy tartsák és tartassák be a demonstráció résztvevőivel Magyarország törvényeit, a rend fenntartásában működjenek együtt a rendezvényt biztosító rendőrséggel – olvasható a közleményben.