Országszerte havazik, csúsznak az utak, és lelassult a forgalom

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint több településen már 10 centiméternél is vastagabb a hóréteg. A havazás miatt közlekedési balesetben hárman meghaltak, és többen megsérültek. A tűzoltókat péntek óta több mint ötvenszer riasztották balesetekhez – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mérőállomásai közül a legtöbb hómennyiséget – 17 centimétert – Sopron Brennbergbányánál mérték, a sármelléki állomáson 15 centiméteres hóréteget rögzítettek. Somogyhatvannál és Mázánál 12-12, Bakonyán és Szélkán 11-11 centiméteres a hó. Emellett néhány mérőállomásnál 10 centiméternyi hó hullott. Ezek: Sopron, Pogány Irányítótorony, Páka, Kerta, Úrkút.

A meteorológiai szolgálat Kékestetőn 8 centiméteres hóréteget mért. Emellett számos településen hullott még több centiméternyi hó. Térképük szerint jelenleg is országszerte havazik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a havazás miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Azt írták: szombat estig még folytatódik az országos havazás, de a Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék. Síkvidéken az ország északnyugati felében további 1–7, délkeleti felében további 7–15 centiméter hó valószínű. A hóréteg vastagsága vasárnap reggelig főként délen, délkeleten, illetve a hegyvidéki területeken elérheti a 15–20, a délkeleti határvidéken meghaladhatja a 20 centimétert, aminek jó része ott nedves, tapadó hó formában valószínű. A keleti határnál vegyes formájú csapadék (havas eső, fagyott eső) sem kizárt.

Kiemelték továbbá, hogy az élénk, néhol erős északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön, északkeleten kissé hordhatja a havat. Ugyanakkor északkeleten már éjszaka, nyugaton pedig vasárnap reggeltől mérséklődik a légmozgás.

A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést.

Péntek este óta két halálos baleset történt: Bács-Kiskun megyében Kerekegyháza, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig Méra közelében ütközött autó kisteherautóval.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1-en elmondta: annak érdekében, hogy ne emelkedjen a balesetek száma, senki ne induljon el nyári gumikkal. Tanácsos többet tankolni, és ajánlott az is, hogy legyen az autóban meleg pléd, élelmiszer, folyadék és feltöltött mobiltelefon az útra, ha elakadnának a havazás vagy baleset miatt. Aki teheti, töltse le a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, aminek a segítségével tájékozódhat a balesetekről.

Ha valaki bajba jutott autóst vagy gyalogost lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot – tette hozzá.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte az MTI-vel, hogy a havazás elsősorban az ország déli részének mellékúthálózatán jelenthet nagyobb gondot. A Fővárosi Közterület-fenntartó 70 járművel takarítja a budapesti utakat.

A havazás és a szél a vasúti közlekedést is lassítja, így több vonalon késnek a járatok. A szakemberek folyamatosan takarítják a váltóberendezéseket, de az időjárás a munkájukat nehezíti.

Az aktuális időjárási helyzetről az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, az útviszonyokról pedig az Útinform oldalán olvashatnak – hívták fel a figyelmet.

A rendőrség és a katasztrófavédelem is az útviszonyoknak megfelelő közlekedésre figyelmeztet.