Veszprém nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet

 

Veszprém polgármestere szerint nagy siker a városnak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím. Porga Gyula elmondta, az elmúlt években komoly társadalmi támogatottságot sikerült építeni a program köré.

Veszprém pályázata a Beyond címet viseli, ami arra utal, hogy szeretnének túllépni korábbi nehézségeiken, lebontani a falakat az önkormányzatok, a vállalkozói és a civil szféra között – emelte ki a polgármester.

Porga Gyula hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím nemcsak egy évről szól, már 2019 elején meg kulturális fővárosa, és nemcsak a régió, de az egész ország kultúráját kell közvetítenie Európa felé.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem terveznek nagy infrastrukturális beruházásokat – ezt már a beadott pályázatban is hangsúlyozták –, és fontosnak tartja, hogy fenntartható módon hajtsák végre a programot.

Célként tűzték ki a Balatont és a térséget jellemző szezonalitás megszüntetését, mert – mint arra Porga Gyula rámutatott – a potenciál és az infrastruktúra rendelkezésre áll a térségben ahhoz, hogy egész évben fogadják a vendégeket fogadni. Bár Veszprémben pezsgő kulturális élet zajlik, szeretnének még több embert bevonni a programba, ezért Veszprém egyfajta városfejlesztő és közösségépítő eszközként is tekint a programra – tette hozzá.

Megjegyezte: több európai középvároshoz hasonlóan Veszprémre is jellemző, hogy a tehetséges fiatalok elmennek nagyobb városokba – akár a fővárosba vagy Nyugat-Európába –, a pályázat segítségével ezt a tendenciát is megfordítanák. Olyan szolgáltatásokat szeretnének nyújtani a térségben, hogy a fiatalok, ha el is mennek, visszatérjenek, és itt tudjanak kiteljesedni.

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt független nemzetközi szakértői testülete Veszprém pályázatát támogatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a döntést pénteken jelentették be Budapesten. A címért hét magyar város – Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém – indult, a második fordulóban Debrecen, Győr és Veszprém közt dőlt el, hogy melyik város lesz Európa kulturális fővárosa 2023-ban.