Fehérbe borult az ország szombaton

 

Péntek este óta az ország nyugati felében csaknem megállás nélkül havazott, egyes régiókban húszcentis hóréteg alakult ki, vasárnap reggelig pedig tovább hízhat a hóréteg.

A gyerekek legnagyobb örömére, Békéscsabára is megérkezett a hó. Kipróbálhatták, hogy milyen az Alföldön szánkózni. A csaknem tíz centis hó sokakat a friss levegőre csábított. A legtöbben szánkózással és korcsolyázással töltötték a szabadidejüket.

Somogyban is örültek a hónak. Balatonlellén még a fakutyázást is ki lehetett próbálni a part menti műjégpályán.

Kecskeméten rögtönzött hógolyócsata alakult ki két addig ismeretlen csapat között. A helyi fiatalok így használták ki a tél adta lehetőségeket a szombati tanítási nap után. A Bács-Kiskun megyei városban csak pár centi hó esett, de volt, akinek ez is különleges élményt jelentett.

A karácsonyi bevásárlások és előkészületek közepette az idősebbek kevésbé örültek a hónak.


Havazás Baranyában

Folyamatosan dolgozott a közútkezelő

Reggel országszerte havas tájra ébredtek az emberek, így a közútkezelőnek folyamatosan takarítania kellett az utakat. Imre Béla, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai osztályvezetője elmondta, az éjszaka folyamán több körben járták az utakat. Síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkálatokat végeztek, reggel nyolc órára azonban már minden út járható volt.

Napközben sem pihenhettek a szakemberek. Folyamatosan figyelték az utak állapotát, valamint a kint lévő járműveiket, hogy tudják éppen melyik szakaszt tisztították meg. Nagykanizsa környékén például több száz kilométernyi útszakaszra kell figyelniük a szakembereknek.

Országosan több mint 32 ezer kilométeres közúthálózaton kell elvégezni a munkát. Szombat este hat óráig már több mint 8000 tonna útszóró sót, és mintegy 300 ezer liternyi calciumklorid oldatot terítettek szét az utakon.

Sok baleset történt

A havas, csúszós utakon sok volt a baleset, péntek óta csaknem száz helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. Több helyen árokba csúsztak a kocsik vagy nem tudtak időben fékezni, ezért egymásba rohantak. A szakemberek azt kérik, hogy mindenki csak a téli útviszonyokra felkészített autóval induljon útnak.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1-en elmondta: annak érdekében, hogy ne emelkedjen a balesetek száma, senki ne induljon el nyári gumikkal. Tanácsos többet tankolni, és ajánlott az is, hogy legyen az autóban meleg pléd, élelmiszer, folyadék és feltöltött mobiltelefon az útra, ha elakadnának a havazás vagy baleset miatt. Aki teheti, töltse le a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, aminek a segítségével tájékozódhat a balesetekről.

Ha valaki bajba jutott autóst vagy gyalogost lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot – tette hozzá.

Hófúvásra és havazásra is figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint egyébként Nyugat felől egyre gyengül, fokozatosan teret veszít a havazás, ugyanakkor a Dunától keletre és különösen a Tiszántúlon intenzív havazásra lehet számítani. További 5-10 centiméter hó várható, keleten ennél több is valószínű.

Mint írták, főként a keleti, délkeleti határvidéken a hóréteg vastagsága a 20 cm-t is meghaladhatja. A havazás vasárnap napközben keletre, északkeletre szorul vissza, így érdemi hógyarapodás főként már csak az északkeleti, keleti határvidéken lehet kora délutánig.

A havazás miatt szombat este tíz megyére – Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok – adtak ki figyelmeztetést. A hófúvás veszélye miatt pedig öt megyére – Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala – adtak ki figyelmeztetést.