Téliesre fordul az időjárás a hétvégén

 

Sokfelé havazhat, helyenként akár 15 centiméternyi hó is hullhat. Emellett nemcsak hajnalban lehetnek mínuszok, napközben is fagypont körül alakulnak az értékek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken az Alföld nagyobb részén és Budapest tágabb környezetében még több órára kisüthet a nap, majd kora délutántól dél felől fokozatosan beborul az ég. Délutánig számottevő csapadék nem lesz, késő délutántól kezdve azonban dél, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás (késő délután a déli határvidéken még átmenetileg havas eső is lehet). Hajnalban -7 és -2, napközben -1 és 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton többfelé várható havazás, a Tiszántúl keleti felén esetleg havas eső. Északnyugaton nem valószínű számottevő hóréteg kialakulása, ugyanakkor a déli, délkeleti megyékben mintegy 5-15 centiméternyi hó is hullhat. A szél megélénkül a Nyugat-Dunántúlon és Tokaj-hegyalja térségében megerősödik, emiatt arrafelé hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet -4 és 0, a legmagasabb hőmérséklet -2 és 1 fok között valószínű.

Vasárnap nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Az ország keleti felén egyre kevesebb helyen havazhat. A minimumhőmérséklet általában -3 és -1 fok között alakul, de a kevésbé felhős nyugati tájakon -8 és -5 fok közé is hűlhet a levegő. A nappali maximumok -1 és 2 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

A címlapfotó illusztráció.