Sikeres a korrupcióellenes harc

 

Sikeresnek nevezték a korrupcióellenes fellépést a Belügyminisztérium, az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Legfőbb Ügyészség és a Kúria vezetői a korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírásának hetedik évfordulóján tartott rendezvényen, hétfőn az Országházban. A politikusok, szakemberek az intézményi összefogás fontosságát hangsúlyozták.

Pintér Sándor belügyminiszter kiemelte: jelentősen előreléptek a korrupció visszaszorításában, ugyanakkor küzdeni kell „a kísértések lehetősége ellen , ennek pedig a legnagyobb támogatója az automatizált ügyintézés.

Handó Tünde, az OBH elnöke úgy fogalmazott: mindenki arra vágyik, ügyében pártatlan és tisztességes bírósági eljárás legyen, ehhez a pártatlansághoz kell biztosítani a bírák szervezeti és egyéni függetlenségét.

Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese azt emelte ki, hogy kiváló és folyamatos a munkakapcsolat az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF).

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese elmondta, rendszeresen felülvizsgálják a belső szabályzatokat, hogy egyetlen tevékenység se legyen „szürke zóna , ahol nincsenek egyértelműen meghatározva a feladatok és felelősök.

Előtérben a megelőzés

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke elmondta, hogy eredményes a központi intézmények együttműködése a korrupció elleni küzdelemben, Magyarországon ma már nemzetközi összehasonlításban is tudatosnak tekinthető a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke azt emelte ki, hogy a jegybank továbbra is fellép a jogi és etikai normákat megsértőkkel szemben, és olyan megelőző eszközöket alkalmaz, amelyek az integritás megerősítését és a korrupció megakadályozását szolgálják.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke rámutatott: a hatóság a közbeszerzési hirdetmények jogszerűsége mellett – Európában is egyedülálló módon – a megkötött szerződések teljesítését és azok módosítását is ellenőrzi, ha erre vonatkozóan jogorvoslati kezdeményezés érkezik.