Kásler: A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

 

Az emberi erőforrások minisztere a Roma Koordinációs Tanács ülésén kijelentette, a roma és a magyar nép kultúrája kölcsönösen hatott egymásra, illetve a két népben közös a hit, a hagyományok tisztelete és a család szeretete.

Kásler Miklós úgy vélekedett: a magyarságra mindig jellemző volt az az ősi és keresztény tradíció, hogy méltányolta a Kárpát-medencébe érkező többi nemzetet, és a békés együttélésre törekedett. Ez volt mindig jellemző a romák és a magyarok együttélésére – tette hozzá a politikus.

A miniszter kifejezte reményét, hogy a két nép az egyenjogúság alapján, egymás hagyományait kölcsönösen tiszteletben tartva képes a jövőben is együtt élni, egyenlőként és egyenrangúként. Ugyanakkor – folytatta – az egyenlőség nem egyformaság, mert az Isten minden embert egyéniségként teremtett. A liberális világszemléletnek pedig éppen az a legnagyobb hibája, hogy egyenlőséget hirdetve egyformává akarja tenni a világon élő embereket – fűzte hozzá. Nem veszik észre, hogy az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban van, hanem a Bibliában kell keresni – fogalmazott Kásler Miklós.

Európában Magyarország vállalta fel elsőként a romaügyet

Balog Zoltán romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos azt hangsúlyozta: Európában elsőként Magyarország vállalta fel a romaügyet, amelynek eredménye lett az európai roma keretstratégia megalkotása. Ez egyben azt is jelentette, hogy a kormány 2010 után a roma témát a hazai és a nemzetközi prioritások közé emelte, és a szociális kérdések mellé szorosan hozzárendelte a kultúrát is, illetve bekapcsolta az egyházakat is a koordinációba – mondta.

A változást jól mutatja, hogy miközben 2010-ben csupán egy romatelep-felszámolási program megvalósítására volt pénz, ma versenyeznek az önkormányzatok a rehabilitációs programokért – fűzte hozzá. Mindennek nyomán, a roma világ szinte minden mutatójában, főleg a foglalkoztatás terén jelentős javulást értek el – mondta Balog Zoltán.

A romák hatékony felzárkóztatása 2010-ben kezdődött 

Farkas Félix, az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója azt mondta, hogy 2010-ig semmilyen előrelépés nem történt romaügyben, ám a kormányváltás után megkezdődött a cigány népesség hatékony felzárkóztatása. A tanács létrehozásával pedig megkezdődött a leszakadó rétegek visszaemelése, a kirekesztettek integrációja és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása. Továbbá a 2014-es 3 milliárd forintról 2018-ra 10 milliárd forintra nőtt a nemzetiségek támogatása – közölte. Mindez azt jelenti, hogy fontos Magyarországnak és a kormánynak a cigányság – hangsúlyozta a nemzetiségi szószóló.