Letették a pécsi orvoskar új oktatási és kutatási épületének alapkövét

 

Letették pénteken a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületének alapkövét, amely a Modern városok program keretében, 10,7 milliárd forintos beruházással valósul meg.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az ünnepségen Kásler Miklós tárcavezető szavait tolmácsolva azt mondta: olyan orvosképzést kell kialakítani, amely a magyar és európai hagyományokat megőrizve, azokat alapul véve használja fel és fejleszti tovább a mai kor technikai és tudományos vívmányait.

A MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a rendhagyóan különleges alapkő a PTE 3D központjában készült, utalva egyrészt a technika és a tudomány összefüggéseire, másrészt a felnagyított, emberi szövetstruktúrára emlékeztető felület az egyetem és környezete viszonyát, a kapcsolódások fontosságát szimbolizálja.

Mint írták, az új épület tervezését több 21. századi intézmény inspirálta. A tervezést a TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. jegyzi – olvasható a tájékoztatóban.

Az egyetemi összegzésben emlékeztettek arra, hogy a magyar kormány a Modern városok program részeként mintegy 25 milliárd forinttal támogatja a PTE-t, amelynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfólió fejlesztése, a külföldi hallgatók számának növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.