Százezreket mozgatnának meg a sportfővárosi programokon

 

A korábbinál lényegesen több sporteseménnyel százezreket szeretnének megmozgatni 2019-ben, amikor Budapest lesz Európa Sportfővárosa.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes vezette delegáció kedden este Brüsszelben vette át Szófiától az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetségétől (ACES) pályázaton elnyert rangos címet jelképező zászlót.

Az esemény kapcsán tartott budapesti sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra hangsúlyozta: Budapestnek komoly sporthagyományai vannak, amelyeket az elmúlt években tovább erősítettek azzal, hogy a sportot hivatalosan is stratégiai ágazattá emelték. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a terület fejlesztése, a sportolás ösztönzése, a szükséges infrastruktúra szélesítése és a szakmai programok bővítése kiemelt fókuszt kapott a városirányítás részéről. Az Európa Sportfővárosa cím elnyerése ennek a közös munkának is az elismerése, és készen állnak arra, hogy ezt a rendezvénysorozatot sikerrel megvalósítsák – fogalmazott.

A pályázatban Budapest vállalta, hogy olyan programokat kínál, amelyeket a lakosok magukénak érezhetnek, illetve a készségeiknek, képességeiknek megfelelően azokon szabadon, ingyenesen részt is vehetnek. A fővárosiak mozgásra ösztönzése mellett az egészséges életmód tudatosítása szintén kiemelt figyelmet kap az egész éves programsorozatban.

Életmód és sportszakmai tanácsadást is nyújt majd a Testnevelési Egyetem

A sportfőváros évadot a Fővárosi Önkormányzat, illetve annak partnerszervezete, a Budapesti Sportszövetségek Uniója koordinálja, és a Testnevelési Egyetem is csatlakozott hozzá. A sportfőváros programjaiba az egyetem szakmai stratégiai partnerként kapcsolódik be. Február 23-án a Testnevelési Egyetem új campusa megnyitja kapuit a nagyközönség számára, és a Budapest Európa Sportfővárosa évet a Lakossági életmód és szabadidősport konferenciával nyitja meg.

Az év folyamán rekreációs oktatók és hallgatók számos nagyszabású szabadidősport-rendezvény szervezésében működnek majd közre, valamint a város nyitott fitneszparkjaiban életmód és sportszakmai tanácsadást is nyújtanak – jelentette ki Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. Szerinte a magyar lakosság 71 százaléka inaktív, ezért a fő cél, hogy minél többen kezdjenek el rendszeresen sportolni.

A sport pozitív életszemléletet is ad

Kamuti Jenő, a nemzet sportolója, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke megjegyezte: komoly felelősségük van abban, hogy a jövő generációinak átadják a fair play szellemiségét, és számukra mindig természetes legyen a sportszerű magatartás. A sportfőváros év során számos alkalom nyílik majd arra, hogy az ezzel kapcsolatos gondolatokat tudatosítsák az emberekben, ezért is tartja az elnök ezt a kezdeményezést kiemelten támogatandónak.

A rendezvénysorozat arca Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lesz, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport nem csupán abban segít, hogy egészségesebbek, fittek legyünk, hanem örömet nyújt, pozitív életszemléletet is ad, amelynek köszönhetően az élet minden területén jobban teljesíthetünk.

A programok sora január 1-jén a városligeti műjégpályán kezdődik, a rendezvényekről a Budapest Európa Sportfővárosa hivatalos Facebook-oldalán lehet tájékozódni, december végén pedig elindul a programsorozat honlapja, sőt, mobiltelefonos applikáció is készül majd.