Komoly hozadéka van a nagyobb sportesemények hazai megrendezésének

 

A gazdaság és a turizmus ágazata is fellendül egy-egy európai vagy világbajnokság rendezésekor, hiszen több ezer, akár több tízezer ember érkezhet a versenyekre, és várhatóan a sportturisták több időt is eltöltenek majd Magyarországon. Az elkövetkezendő években több sporteseményt is rendez hazánk.

Európa legjobb középülete után a világ legjobb középületévé választották a Liget Budapest projekt keretében épülő Néprajzi Múzeumot. 2019-ben Budapest lesz Európa sportfővárosa, 2020-ban a futball-Európa-bajnokság három csoportmeccsén és egy nyolcaddöntőjén rúgják majd a bőrt a kontinens legjobbjai a Puskás Arénában, és 2023-ban hazánk rendezi meg a tizenkilencedik atlétikai világbajnokságot.

Azontúl, hogy az előbbiek kivételes nemzetközi sikert jelentenek Magyarország számára, turizmust és gazdasági fejlődést generáló hatásuk sem elhanyagolható. Kiváló példa erre a tavalyi vizes világbajnokság, amelynek közvetítése nemcsak százmilliókat ültetett le a képernyők elé, de a főváros ikonikus épületeinek díszletében zajló versenyek turisták tömegét vonzották – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Kedden a magyar fővárosnak ítélte a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség. Erről a monacói ülésén döntött a szervezet vezető testülete. A várakozások szerint Magyarországnak ez több tízmilliárd forint bevételt jelenthet, a tévéközvetítést több mint egymilliárd ember kísérheti figyelemmel.

Az atlétikai világbajnokság a harmadik-negyedik legnagyobb sporteseménynek számít a világban – mondta Csurilla Gergely, a Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpont munkatársa a műsorban. Kifejtette: ez az ország számára egy kitűnő lehetőség arra, hogy egyrészt megmutassa a világnak, hogy hol tartunk gazdaságilag, társadalmilag és sportszakmailag egyaránt.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a gazdasági vonzata ennek a rendezvénynek sem elhanyagolható. Hangsúlyozta: az atlétika az úszás mellett az egyik legkedveltebb olimpiai sportág, ezért sokan kíváncsiak a sporteseményre, sokan követik a versenyeket.

Vonzzák a turistákat a sportesemények

Az előzetes adatok szerint több ezer sportoló és edző érkezik a versenyekre. Az ilyen eseményeknek van egy közvetett és közvetlen hatása – jelentette ki Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró. Elmondta, a közvetett hatás azt jelenti, hogy rengetegen követik majd a televíziókon keresztül a közvetítéseket. A közvetlen hatás nem pusztán a versenyzőket jelenti, hanem a szurkolókat és érdeklődőket is, akiket vonz egy ilyen rendezvény. Hozzátette: rendkívül fontos mindkét hatás, hiszen ez fellendítheti a hazai gazdaságot és turizmust is.

Budapest, 2017. július 6. Lali és Lili, a két kabalafigura a budai alsó rakparton, a Batthyány téri hajóállomáson lévő 17. FINA Világbajnokság Látogatóközpontjánál, ahol sajtótájékoztatót tartottak 2017. július 6-án. Bejelentették, hogy a budapesti vizes vb helyszínéül szolgáló Duna Aréna akadálymentes, a kerekesszéket használók pedig online is megvásárolhatják jegyüket a sporteseményre. MTI Fotó: Cseke Csilla

Lali és Lili, a 2017-es vizes világbajnokság két kabalafigurája a 17. FINA világbajnokság látogatóközpontjánál (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Mikro- és makrogazdasági hatások

A sporteseményeket gazdasági szempontból többféleképpen lehet csoportosítani – mondta Csurilla Gergely. A szakemberek mikro- és makrogazdasági hatásokat vizsgálnak. Utóbbiak a nagyobb sporteseményeknél, mint az atlétikai vb is tetten érhető. Ilyen esetben nem közvetlenül az esemény közben és után, hanem a későbbi években lehet látni a gazdasági teljesítmény mutatóiban a jelentős hozzáadott értéket.

A mikrogazdasági hatásoknál ugyanúgy lehet vizsgálni közvetlen és közvetett hatásokat – mondta, majd hozzáfűzte: a legfontosabb közvetett hatás a turizmus.

Kiss Róbert Richárd elmondta, a szervezők döntése az, hogy melyik versenyszámot hol szervezik majd, azonban ahogy a vizes vb során, itt is lesz egy fő helyszíne a rendezvénynek. Hozzátette: fontos minden ilyen építmény, ugyanis az érkező turisták több szempontot is figyelembe vesznek. Az egyik ilyen Budapest épített öröksége, hiszen a turisták számára fontos az, hogy szép épületeket láthassanak – fogalmazott az újságíró.

Nőhet a beruházási kedv

Az újságíró kifejtette: a beruházási kedv terén is húzóerő lehet egy ilyen sportesemény hazai megrendezése. Mint mondta, ebben az évben is számos szálloda épült Budapesten, illetve a beruházók továbbra is látják a potenciált abban, hogy szállodát és szálláshelyet építsenek.

Csurilla Gergely ehhez hozzáfűzte, a létesítményberuházásokat fontos különválasztani az egyéb beruházásoktól. Mint mondta, bizonyos létesítményeket kizárólag sportesemény miatt építenek fel, ilyen lesz majd az atlétikai vb-re felépülő 40 ezer ülőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ. A létesítmény a verseny után 15 ezer férőhelyesre lesz visszabontva, így egy jó beruházásról lehet beszélni, hiszen egy fenntartható létesítmény épül fel, ami példát adhat más sportrendezvények számára is –hangsúlyozta Csurilla Gergely.