Időközi önkormányzati választást és helyi népszavazást tartanak ma

 

A Hajdú-Bihar megyei Sárándon azért kell időközi választást tartani, mert a képviselő-testület szeptember 5-én feloszlatta magát. Baranya megyében, Komlón és Mánfán pedig területcseréről rendeznek helyi népszavazást.

Sárándon a polgármesteri címért hárman indulnak: a két független jelölt mellett egy MSZP-s jelölt is indul. A hat képviselői helyre huszonnégyen pályáznak. A 2350 lakosú Sárándon 1908 választópolgár adhatja le voksát.

A Baranya megyei településeken azért kellett kiírni népszavazást, mert a korábban egy településként működő Komló és Mánfa az 1990-es évek elején történt különválása óta maradtak rendezetlen, nyitott kérdések, amelyeket területcserével lehet rendezni. Komló 85 ingatlant adna összesen 23 hektárnyi területen Mánfának, Mánfa pedig 154 hektárnyi területen 122 ingatlant adna a mecseki városnak.

A területcserét a két település képviselő-testülete megszavazta, ugyanakkor az érintett területeken élőknek érvényes és eredményes népszavazással kell megerősíteniük mindkét helyen az önkormányzatok döntését. A népszavazáson kizárólag az érintett területeken lakók vehetnek részt: a választási névjegyzékben Mánfán négyen, Komlón pedig 34-en szerepelnek.

A helyi népszavazás érvényességéhez a szavazásra jogosultak több mint felének kell leadnia a voksát, az eredményességhez az szükséges, hogy a szavazók több mint fele támogassa a két önkormányzat megállapodását. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A címlapfotó illusztráció.