Az erőszak szavakkal kezdődik

 

Országszerte hét krízisambulancia várja a veszélyeztetett nőket, férfiakat, időseket vagy fiatalokat. Csak akkor tudnak segíteni, ha az áldozatok időben felismerik és jelzik a problémát.

Legyen szó férfiról, nőről, gyerekről, az erőszak nem elfogadható – áll az Ökumenikus Segélyszervezet honlapján. Azt azonban, hogy mi az a határ, ami fölött már kapcsolati erőszakról beszélhetünk, nem könnyű meghatározni.

A segélyszervezet honlapján található egyik videóban egy teljesen hétköznapi pár kapcsolata romlik meg. A kisfilm nézői szavazhatnak, hogy hol a határ, mikortól kezelnék az esetet kapcsolati erőszakként. A válaszolók többsége nem várta meg a férj agresszív fellépését vagy fenyegetőzéseit, és már az elszámoltatásnál úgy vélte: elég.

„Ma Magyarországon minden ötödik nő érintkezett a kapcsolati erőszakkal, mellettük nagyjából 30 ezer gyermek részesül kapcsolaton belül bántalmazásban” – állította Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője az M1 Család’18 című műsorában. Az áldozatok sokszor hónapokig vagy akár évekig némán tűrnek, pedig ha segítséghez fordulnának, könnyebben kiléphetnének az erőszakkal és félelemmel teli kapcsolatból.

Az Ökumenikus Segélyszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közös országos kampányt indított, melynek mottója: „A szeretet nem árt.” Rácsok szerint a kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy merjünk lépni, keressünk szakembereket, és minél hamarabb beszéljünk a bántalmazásról és kérjünk segítséget.

Plusz kormányzati forrás az ellátórendszernek

A kormány elutasítja a kapcsolati erőszak valamennyi formáját, és minden rendelkezésére álló eszközzel tesz is ellene. Illés Boglárka, az Emmi helyettes államtitkára elmondta: az elkövetkezendő években mintegy 3 milliárd forintot kap az ellátó rendszer, amely nemcsak azoknak segít, akik már korábban áldozattá váltak, hanem a megelőzésre is megfelelő hangsúlyt fordít.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kampánya a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak visszaszorításában kiemelten fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés.

Idén hét krízisambulancia nyílt az országban a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek megsegítésére, közülük négy az Ökumenikus Segélyszervezet fenntartásában. A nőket, férfiakat, időseket vagy fiatalokat Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron várja szakértői csapat.

Szociális munkás, pszichológus és jogász is segít

„A cél, hogy megelőzzük az olyan helyzetek kialakulását a családon belül, amik tragédiához vezetnek” – mondta Rácsok Balázs. A központok kapui nyitva állnak az áldozatok és a nekik segíteni akaró családtagok, ismerősök és szakemberek előtt egyaránt.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

„Szociális munkás, pszichológus és jogász is segít az áldozatoknak a bántalmazó kapcsolatból való kilépésben, továbblépésben, a kérdések megfogalmazásában” – fogalmazott Sándor-Lenkei Aida, a miskolci Regionális Krízisambulancia vezetője. A probléma azonosításában is segítséget tudunk nyújtani, hiszen sokszor a felismerés a legnehezebb – tette hozzá. A kapcsolati erőszak jóval szélesebb skálán mozog, mint ahogy azt tudni véljük. Sándor-Lenkei Aida szerint a fizikai erőszak épült be a köztudatba, miközben a fizikai bántalmazást szinte mindig megelőzi a lelki vagy szóbeli fenyegetés.

Az érzelmi bántalmazás is súlyos ügy

A hatalommal való visszaélés a kapcsolati erőszak minden formájára jellemző. A bántalmazás során az egyik fél mindig uralni akarja a másikat, és rákényszeríti az akaratát valamelyik családtagra – fogalmazott Rácsok Balázs. Az érzelmi bántalmazás, amikor az uralkodó fél minden nap becsmérel valakit. Jellemző kifejezések: „hogy nézel ki?” vagy „nélkülem nem lennél képes semmire” – fogalmazott. Érzelmi erőszaknak minősül a másik fél folytonos ellenőrzése is, a gazdasági függés vagy az anyagi zsarolás pedig külön kategóriát képvisel.

„Amikor egy nő olyan helyzetbe kerül, hogy nem hagyhatja el a lakást, amikor szeretné, nem ugorhat le vásárolni, vagy nem rendelkezhet szabadon a bankkártyájával, telefonjával, tehát csak akkor és azoknak a személyeknek telefonálhat, akiknek a másik fél megengedi, az teljes mértékben bántalmazásnak minősül” – mondta el Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus az M1 Ma reggel című műsorában.

„Ami leginkább elrettentő: hetente egy nő legalább meghal bántalmazásban. És ez súlyos ügy” – hangsúlyozta.