A humanitárius vízum biztonsági folyosó Európa felé

 

Az Európai Parlamentben a humanitárius vízum bevezetését még nem szavazta meg az abszolút többség, mégis egyes országok felajánlják ezt a lehetőséget is a bevándorlóknak

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgató-helyettese az M1 csatornán pénteken azt mondta, egyes kibocsátó országokban az olasz külképviseleten jelezhetik a lakosok, hogy menedéket szeretnének kérni, és a rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a menedékkérelmet már Olaszországban adják le. Az igazgató-helyettes szerint a humanitárius vízum egy biztonsági folyosó a bevándorlóknak Európa felé.

Az elmúlt években több ezren érkeztek Olaszországba humanitárius vízummal. A napokban az olasz rendőrség Szardínia szigetén embercsempészet, prostitúció, illetve kábítószer-kereskedelem miatt fogott el mintegy hatvan embert. Ebből is jól látszik, hogy akik menedékkérelemhez folyamodnak, és szeretnének Európában tartózkodni, nem feltétlenül tisztességes szándékkal érkeznek – közölte.

Az Európai Parlamentben a humanitárius vízum bevezetését még nem szavazta meg az abszolút többség, mégis egyes országok felajánlják ezt a lehetőséget is a bevándorlóknak – mutatott rá Janik Szabolcs.

A címlapfotó illusztráció.