Nikola Gruevszki kiadatását kéri Szkopje

 

Nikola Gruevszki kiadatását kérte Szkopje Budapesttől – közölte a macedón sajtó. A macedón igazságügyi miniszter azt mondta, a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét már lefordították, egy másik részét pedig utólag küldik el. A volt macedón miniszterelnök kedden kapott menekültstátuszt Magyarországon. A Magyar Idők azt írta, hogy a Bevándorlási Hivatal szerint ehhez fennállnak a jogszabályi feltételek.

Nikola Gruevszki kiadatásának kérelmét minden szükséges dokumentummal és a jogerős ítélettel együtt küldtük el Magyarországnak – közölte kedden a macedón kormány. Mint írták, azt várják hazánktól, hogy a budapesti hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és tegyék lehetővé a volt miniszterelnök visszatérését Macedóniába.

Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter több hírportálnak is arról beszélt, a kiadatási kérelemben minden olyan eljárás dokumentuma szerepel, amelyben vizsgálat folyik Nikola Gruevszki ellen, és amely alapján, ha Magyarország kiadja a politikust, letartóztatják Macedóniában.

A macedón kormány szerdán közölte, hogy várják, hogy a budapesti hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik Gruevszki visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését.

Szkopje szerint Gruevszki hazudik

Közleményben reagált a szkopjei kormány Gruevszki állításaira, miszerint hazájában az új szociáldemokrata kormány üldöztetésének lenne kitéve. Közölték: jogerősen ítélték el, nyilvános és átlátható eljárás során, ellene továbbra is több bírósági eljárás és nyomozás folyik.

Szkopje szerint nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve, és egyetlen kormányzati intézmény sem fenyegette meg. “Ezért úgy véljük, hogy Gruevszki egyetlen célja az igazságszolgáltatás elkerülése volt” – olvasható a kormány közleményében.

Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter úgy fogalmazott: irónia és paradoxon, hogy egy európai uniós ország védelmet nyújt egy elítéltnek, mivel kormányzása alatt az Európai Bizottság „fogva tartott államnak” nevezte Macedóniát.

Mint mondta, az ügy rendezése érdekében Macedónia a magyar hatóságoktól azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiságot, mindazonáltal továbbra is arra törekednek majd, hogy fenntartsák a jó viszonyt Magyarországgal

Soros György keze is benne van?

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, egymás után négyszer töltötte be hazájában a posztot. Az általa vezetett kormány egyik legnagyobb visszhangot kiváltott intézkedése volt, hogy a migrációs válság közepén – Magyarországhoz hasonlóan – határkerítést épített a Nyugat-Európába özönlő migránsok útjába, a határátlépéshez pedig megkövetelte az érvényes okmányokat. Macedónia ezzel úgy védte az Európai Unió határait, hogy annak nem is volt a tagja.

„Emiatt a bevándorlásellenes hozzáállás miatt buktathatták meg” – írja a Magyar Idők. A lap úgy fogalmaz, Soros György és szervezetei mozgathatták azokat a megmozdulásokat Macedóniában, amelyek végül kikényszerítették Nikola Gruevszki távozását.

A kormányfő ellen azután kezdődtek a tüntetések, hogy politikai ellenfelei nyilvánosságra hoztak egy illegálisan készített hangfelvételt, amellyel Nikola Gruevszkit korrupciós botrányba keverték. Pártja ugyan megnyerte a 2016-os választásokat, de ő végül távozni kényszerült, mert a kormánytöbbséghez szükséges koalíciót nem tudta megalakítani.

Az őt követő baloldali kormány több korrupciós eljárást is indított Nikola Gruevszki ellen, és végül tavaly májusban két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A jobboldali politikus az eljárásokban végig az igazságszolgáltatás elfogultságára, jogszabályok folyamatos megsértésére panaszkodott.

Menekültstátuszt kapott

A volt miniszterelnökről szintén a Magyar Idők írta meg, hogy menekültstátuszt kapott Magyarországon, a hatóságok ugyanis úgy ítélték meg, hogy visszatérése esetén hazájában politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve. A lap úgy tudja, a politikus kérelmét egyebek mellett azzal indokolta, hogy több halálos fenyegetést is kapott.

Nikola Gruevszki közösségi oldalán megerősítette a hírt. Azt írta, „politikai üldöztetése miatt pozitívan bírálták el a kérelmét Magyarországon. A jelenlegi macedón kormány nem demokratikus eszközöket használva, a macedón ügyészségi és bírói rendszerrel visszaélve akarja megfosztani a szabadságától”.

Szijjártó: Gruevszki szabályosan lépte át a határokat

„Teljesen szabályosan lépte át a magyar határt a volt macedón miniszterelnök” – közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszkinek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt. A volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok.

Visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle “csempészetben vagy menekítésben”.

Először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről – közölte. Kérdésre elmondta, nem tud arról, macedón belpolitikai háttéralku eredménye lenne az, hogy Gruevszki elhagyta Macedóniát.  Elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával.

Brüsszel alapos indoklást vár 

Ha megerősítést nyer az, hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Gruevszkinek, az EU alapos indoklást vár Orbán Viktor miniszterelnöktől – írta Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos Twitter-üzenetében. Aláhúzta: a jogállamiság továbbra is alapvető elv a tagállamok és az unióhoz csatlakozni kívánó országok számára egyaránt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-üzenetben emlékeztette Johannes Hahnt arra, hogy az Európai Bizottság egy 2018 tavaszi,

Macedóniáról írt országjelentésében azt írta: fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye a nyugat-balkáni országban.

Összeült a nemzetbiztonsági bizottság

Mirkóczki Ádám a testület jobbikos elnöke szerint azért hívta össze az ülést, mert a bizottság tekintélyét helyre kell állítani. A jobbikos politikus a Magyar Idők keddi számát is magával hozta, amely már kedd reggel beszámolt arról, hogy a BMH döntött Gruevszki menekültstátuszáról.

A párt az ügyben Brüsszelhez fordult, hogy megtudják, mennyier érvényesülnek a jogállamiság elvei Macedóniában.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke kiemelte: Gruevszkit a Soros György által támogatott szocialista kormány üldözi. Azt is tudni, hogy Magyarországnak van egy törvényes joggyakorlata arról, hogy a valóban üldözötteknek menedéket ad.

A szocialista Molnár Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a kormánypárti képviselők eljárását.
Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik a Gruevszki-ügyben – jelentette be maga a politikus.

Demeter Márta, az LMP társelnöke az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságainak együttes, rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az ügyben.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője kérdésekkel fordult Manfred Weberhez, az Európai Néppárt frakcióvezetőjéhez a Gruevszki-ügyben, többek között azt firtatva, hogy a jog érvényesülésének szellemében járt-e el a magyar kormány, amikor menekültstátuszt adott a korrupció miatt jogerősen elítélt Gruevszkinek.