Az ukrán oktatási törvényről egyeztettek az Országházban

 

Az ukrán oktatási törvényről és a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatáról tárgyalt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) szakpolitikai munkacsoportja kedden az Országházban – közölte a testület fideszes társelnöke az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Vitányi István azt mondta, az első előadás rávilágított arra, hogy fokozatosan kiszorították a magyar nyelv használatát az oktatásból Kárpátalján, nem veszik figyelembe a kisebbségek érdekét.

Kiemelte, hogy a Velencei Bizottság is állást foglalt az oktatási törvényről: kérte az ukrán kormányt, hogy halassza el a hatálybalépést 2023-ig, valamint vonja ki a magániskolákat a szabályozás alól.

A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy az Ukrajnában élő magyar közösség szabadon gyakorolhassa a nyelvét, és sok pénzt juttat Kárpátaljára – hangsúlyozta Vitányi István. Példaként említette, hogy jövőre 1,5 milliárd forint helyett már 3 milliárdot ad a szociális csomagban.

Közölte, hogy nagy a hiány magyartanárokból Kárpátalján. Ezért a magyar kormány jövőre szinte megduplázza a nekik szánt évi juttatást: 270 ezer forintról 500 ezerre. Mivel az ottani nettó átlagjövedelem csupán havi 30-40 ezer forint, a kabinet tulajdonképpen megkétszerezi a pedagógusok fizetését – mutatott rá.

A támogatás eddig is hozzájárult ahhoz, hogy az idén jelentősen csökkent a tanárhiány – vélekedett a fideszes országgyűlési képviselő.

Hangsúlyozta: a magyar kormány tehát nemcsak szóban, hanem tettekben is kiáll a kárpátaljai magyarok mellett. A gazdaságfejlesztés mellett a kultúrában, a szociális szférában és az oktatásban is jelentős segítséget nyújt.

Vitányi István szerint a határon túli magyarok közül jelenleg a kárpátaljaiak vannak a legrosszabb helyzetben. Úgy fogalmazott, a magyar kormány Ukrajnát mindig támogatta abban, hogy „szuverén, igazi európai ország” legyen, így teljesen meglepte, hogy az ukránok tulajdonképpen „hátba szúrták” az ottani magyar közösséget az oktatási törvénnyel.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), a másik társelnök jelezte, hogy alapvetően három irány körvonalazódott az ülésen. A magyar kormánynak továbbra is mindent meg kell tennie azért, hogy diplomatikusan rendezze a konfliktust az ukrán féllel. Ebben támogatják a kabinetet – tette hozzá.

Nemzetközileg is minden lehetőséget ki kell használni nyomásgyakorlásra, hogy visszavonják az oktatási törvényt, a többi szomszédos országgal, például Romániával vagy Szlovákiával is összefogásra, együttműködésre van szükség – vélekedett.

Harmadrészt, a magyar kormánynak minden segítséget meg kell adnia az ottani magyar közösségnek – sorolta Kocsis-Cake Olivio. Példaként említette iskolabuszok üzemeltetését, vasárnapi iskolák fenntartását.

Kérdésre felelve Vitányi István úgy fogalmazott, hogy az ukrán politikának a következetlensége az, ami következetes, és ez végigvonul az oktatáspolitikán is.

Kocsis-Cake Olivio egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, talán a lengyeleknek egy fokkal jobb a kapcsolatuk az ukránokkal, így rajtuk keresztül esetleg a magyarok is többet érhetnek el.