A Fidesz szerint az ellenzéki pártok külföldi energiacégeket szolgálnak

 

A Fidesz szerint az ellenzéki pártok külföldi energiacégeket szolgálnak, külföldről akarnak energiát, áramot vásárolni, ezért „támadják a paksi atomerőművet”.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte, hogy az LMP és a Jobbik kifogásolta az erőmű bővítését: az LMP szerint az évszázad legrosszabb üzlete a Paks II. projekt, ezért a beruházás „kivezetését” javasolja a kormánynak, a Jobbik pedig közleményében arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy az Orbán-rendszer bukását fogja okozni, ha nem tudnak úrrá lenni a „beruházás körül kialakult és egyre fokozódó fejetlenségen”.

A Fidesz reagálásában azt írta, sokaknak nem érdeke, hogy Magyarország saját maga állítson elő áramot. Ők jobban szeretnék, hogy nőjön Magyarország importáram-függősége, mert úgy sokat kereshetnének rajta. A paksi atomerőmű azonban a garanciája annak, hogy a magyar lakosság és a vállalkozások áramellátása hosszú távon is olcsó, kiszámítható és biztonságos legyen – olvasható a közleményben.

Megjegyezték: a paksi atomerőmű nélkül legalább 40 százalékkal drágábban tudna csak az ország áramot előállítani, a megújuló alapú energia pedig a paksi ár háromszorosába kerülne, így egy magyar családnak havi szinten is több ezer forinttal többe kerülne az áram.