Az ország több pontján is havazik

 

Zalaegerszegen éjszaka, Kecskeméten a hajnali órákban havazott. A Magyar Közút már a havazás előtt megkezdte az utak szórását. Az elmúlt napok hideg időjárása havat hozott Európa más részeire is.

Bács-Kiskun megye több településén is havazik. Az előrejelzések szerint a délutáni órákig havazhat a térségben. A Magyar Közút járművei megkezdték az utak szórását. A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. folyamatosan figyeli a hőmérsékletet, egyelőre nem kell attól tartani, hogy a hó megmarad, mivel 5-6 Celsius-fok körüli a hőmérséklet.

Várhatóan szerdáig lehet havazásra számítani, később akár 10-12 Celsius-fok is lehet – tájékoztatott az M1 tudósítója.

Zalaegerszegen egész éjjel havazott, így reggelre szinte teljesen fehérbe borult a táj. A legnagyobb fennakadást a térségben az okozza, hogy Zalaegerszegtől néhány kilométeren át a havazás miatt lecsökken a látótávolság, az utak pedig vizesek és latyakosak is.

Magyarország legmagasabban fekvő településén, Bükkszentkereszten is havazik, és Bánkúton is. Az előrejelzések szerint holnaptól már eső válthatja fel a havazást – tájékoztatta az M1 tudósítója.

Sopronba az éjszakai órákba érkezett meg a tél. A havas esőt havazás váltotta fel. Azóta is folyamatosan havazik, egyes részeken már egy-két centiméteres a hó vastagsága. Az utak egyelőre jól járhatók, nincs fennakadás.

Kékestetőn a havazást sűrű köd kísérte. Az ország legmagasabb pontján már a vasárnap délutáni órákban kezdett el a hó szállingózni. Jelenleg körülbelül 1-1,5 centiméteres lehet a hó vastagsága, a hőmérséklet pedig mínusz 1-2 Celsius-fok körül alakul. A meteorológiai előrejelzések szerint nagyobb mennyiségű hó egyelőre nem várható.

Dobogókőn pedig már 2-3 centiméteres a hóréteg. Fennakadásokat nem okozott a friss hó a közlekedésben, ugyanis a közútkezelő munkatársai itt is végeztek megelőző szórásokat. Az előrejelzések szerint a jelenlegi időjárásban nem várható változás, marad a körülbelül 0 és 1 Celsius-fok közötti hőmérséklet.

A Magyar Közút már a havazás előtt megkezdte az utak szórását. Ennek ellenére többfelé a szokásosnál is lassabban lehet haladni a havazás miatt. Azt közölték, a cég munkatársai és járművei felkészültek a 24 órás szolgálatra.

A rendőrség felhívta a figyelmet a téli gumik használatára, és fokozott figyelemre inti a gépkocsivezetőket. A télies idő az előrejelzések szerint marad, fagyra, hószállingózásra a következő napokban is számítani kell.

Európa más országaiba is megérkezett a tél

Fehérbe öltözött a táj Görögország középső és északi részén. Vastag hótakaró borította be az ország magasabban fekvő területeit. Limni környékén is hasonló volt a helyzet. Itt a hó vastagsága a 60 centimétert is elérte 1500 méter fölött vasárnap reggel. A meteorológusok arra számítanak, hogy marad a hideg idő.

Beköszöntött a tél Romániában is. Az elmúlt napokban az ország legtöbb megyéjében is mélyen fagypont alá esett a hőmérséklet. A hegyes vidékeken mínusz 20 Celsius-fokot is mértek. A hideget sok helyen erős szél és havazás kísérte. A fővárosban, Bukarestben hétvégén lehullott az első hó. A helyi hatóságok több tucat hókotróval tisztítják az utakat. Az országban az előrejelzések szerint a következő napokban is kitart a télies idő.

Románia délkeleti megyéibe is megérkezett a tél, ott már 10–15 centiméteres a hóréteg vastagsága. Székelyföldön kamionok és kisebb buszok okoznak fennakadásokat több megyei és országos útszakaszon. A térségben 18 hókotró dolgozik.