A CEU mellett tüntetett a Momentum Budapesten

 

A Közép-Európai Egyetem (CEU) mellett tartott tüntetést a Momentum Mozgalom Budapesten pénteken: a demonstráción Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a kormány fél a tudástól, és az a baja a CEU-val, hogy „kész válaszok visszaböfögése” helyett autonóm gondolkodásra nevel – Szél Bernadett úgy fogalmazott, hogy ez „az elnyomó hatalom” a „Soros-hálózatot” nevezte meg ellenségéül, pedig az nem létezik.

De van egy hálózat, amelynek tagjai hisznek abban, hogy egy demagóg populistával szemben mindig értéket őrzők állnak. Ez a hatalom nem a stúdióbeszélgetésektől és a parlamenti felszólalásoktól, hanem az utcától fél – tette hozzá. A tüntetésen Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azt mondta: Orbán Viktor az erő nyelvén beszél, abból ért, „kiröhögi a diplomáciát, és átgázol mindenkin, aki csöndben marad”. Ezért arra kérte a felsőoktatás, az egészségügy és a közoktatás vezetőit, szereplőit, hogy működjenek együtt, fogjanak össze, és a Momentum támogatja őket.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, a CEU volt hallgatója azt mondta: a CEU ügye nem a kultúrák harca és nem az értékeké, mert a rezsimnek nincsenek értékei, csak érdekei. Mécs János, a CEU hallgatója és az ELTE ÁJK oktatója, azt mondta, ha az intézmény egy év múlva nem múlva nem lesz Magyarországon, az ország szegényebb lesz. A fővárosi Egyetem téren tartott demonstráción a tüntetők megtöltötték a területet a Károlyi utca végében felállított színpadtól az egyetem épülete mentén.