Kitértek a válaszadás alól a Jobbikos politikusok

 

Elsietett egy sajtótájékoztatóról a Jobbikos Staudt Gábor, így nem tudta megkérdezni tőle az M1 riportere, hogy valóban felmerült-e a neve egy 2 és fél milliárd forintos csalási ügyben. Egyik párttársa biztos benne, hogy Staudt Gábor ártatlan, mert állítása szerint ő 50 éve mindig megérzi az ilyet.

Kedden írt arról az egyik hírportál, hogy már a NAV is nyomozást indított abban a nemzetközi áfacsalási ügyben, amelyben a Jobbik országgyűlési képviselője, Staudt Gábor is érintett lehet. Először Lengyelországban kezdtek nyomozni az ezüst-, arany- és platinaékszerekkel kereskedő bűnszervezet ellen 2,5 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt.

A Pestisrácok információi szerint a szervezet egyik tagja tett feljelentést két magas rangú magyar rendőrtiszt és Staudt Gábor, Jobbikos politikus ellen. Állítása szerint ők is az elkövetők közé tartoztak. A Jobbikos képviselő ügyvédjén keresztül tagadta a hírportálnak, hogy bármi köze lenne a bűnszervezethez.

Csütörtökön Staudt Gábort személyesen szerette volna megkérdezni az M1 stábja. A Jobbikos politikus azonban egy percre sem volt hajlandó megállni és válaszolni a kérdésekre, a sajtótájékoztató közepén, halaszthatatlan feladataira hivatkozva otthagyta az újságírókat. A kérdéseket végül egy másik Jobbikos politikusnak tették fel.

Varga Damm Andrea azzal próbálta megnyugtatni az újságírókat, hogy ő évek óta ismeri Staudt Gábort, és úgy érzi, hogy párttársa képtelen lett volna részt venni bármilyen törvényellenes dologban, márpedig, állítása szerint az ő megérzései mindig jók.

A Jobbik országgyűlési képviselőjét kérdeztük arról a feljelentésről is, amit a Jobbik tett Szabó Balázs, a párt volt szekszárdi elnöke ellen, csalás, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A párt szerint ugyanis Szabó Balázs törvénytelenül kötött szerződéseket. Varga Damm Andrea a kérdést azzal hárította el, hogy szakpolitikusaként túl sok dolga van ahhoz, hogy ilyesmivel foglalkozzon.

Szabó Balázs volt az, aki egy hónnappal ezelőtt arról beszélt, a választási kampányban „nejlonzacskókban” vittek pénzt a jobbik alapszervezeteihez, majd a tagoknak postán kellett befizetniük a pénzt a párt központi kasszájába. Szabó Balázs szerint csaknem 100 millió forint vándorolhatott így Simicska Lajostól a Jobbikhoz. A politikus feljelentést is tett, jelenleg a NAV vizsgálja az ügyet.

Szerdán a párt másik országyűlési képviselőjétől, Kepli Lajost is kérdezték, hogy pontosan milyen jogellenes szerződéseket talált a párt és ezeket miért csak azután kifogásolják, hogy Szabó Balázs feljelentette a Jobbikot. Varga Damm Andreához hasonlóan Kepli Lajos is kitért a válaszadás elől.