DK: A Miniszterelnökség és a Fidesz regisztrálja magát bevándorlást támogató szervezetként

 

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a Miniszterelnökséget és a Fideszt, hogy regisztrálják magukat bevándorlást segítő szervezetként és fizessenek bevándorlási különadót – Rónai Sándor, a DK szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: már biztossá vált, hogy a hazájában börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök útlevél nélkül, „illegális migránsként” érkezett Magyarországra.

Mivel Nikola Gruevszki biztonságos országból érkezett, automatikusan a tranzitzónában kellett volna várakoznia, a Miniszterelnökség azonban elismerte, hogy külön elbánásban részesítik a politikust – tette hozzá Rónai Sándor. Ez nem más, mint az illegális migráció támogatása, egy papírok nélküli illegális migráns becsempészése az országba – fogalmazott. Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

MSZP: Mi alapján jár a volt macedón kormányfőnek VIP menedékkérő státusz? 

Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint külügyi bizottságának összehívását Nikola Gruevszki ügyében. A szocialisták tudni szeretnék melyik jogszabály alapján jár VIP menedékkérő státusz a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnöknek. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek a parlament hétfői ülésén választ kell adnia arra, hol és mikor lépett be Magyarországra a volt macedón miniszterelnök.

Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Világos, egyértelmű válaszokat várnak, nem lehet ködösíteni, a magyar társadalmat és nemzetközi közéletet is tájékoztatni kell ebben a kérdésben – hangoztatta. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető szerint Magyarországnak olyan kormánya van, amely hol egy baltás gyilkost enged ki, hol egy szökött bűnözőt enged be az országba. Emlékeztetett arra, hogy Nikola Gruevszkit hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítélték. A pártelnök közölte, a Fidesz arról „papol”, hogy mindenkinek, aki biztonságos harmadik országból érkezik, tranzitzónában kell várakoznia menedékkérelme elbírálásáig.

Az elbíráláskor pedig azt a jogszabályt alkalmazzák, hogy az érintettnek vissza kell térnie a biztonságos harmadik országban – tette hozzá, azt kérdezve: hogyan fordulhat elő, hogy Magyarország területén bujkál Nikola Gruevszki. Az ellenzéki politikus felvetette azt a kérdést is, mikor kerül az orosz nagykövetségre az oroszbarát volt macedón miniszterelnök. Elmondta, a kormány közben harminc rendőrt küld a macedón határ védelmére. A politikus azt vélelmezte, hogy indulatok céltáblájává válhatnak ezek a rendőrök, ezért azt kérte, ne tegyék ki őket ennek a meghurcoltatásnak.

Nikola Gruevszki, volt macedón kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovski)

Nikola Gruevszki, volt macedón kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovski)

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint biztonsági okokból döntöttek úgy, hogy Nikola Gruevszki meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor, és ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat, Tóth Bertalan azt mondta, tudni szeretnék, melyik jogszabály rendelkezik arról, hogy VIP menedékkérő státusz jár a volt macedón miniszterelnöknek.