Kamerák kerülnek a Szentendrei és a Váci útra

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén támogatta, hogy a gyorshajtók ellen kamerákat szereljenek fel két forgalmas útszakaszon – az ülés kezdetén letette képviselői esküjét Németh Angéla (Ráte-Szolidaritás), a XV. kerület új polgármestere.

A képviselők lehetővé tették, hogy a gyorshajtók miatt új, állandó közlekedésbiztonsági kamerákat helyezzenek el a III. kerületben, a Szentendrei úton és a XIII. kerületben, a Váci úton. A közfejlesztési tanács tervezett létrehozása miatt Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére kiegészítették a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz).

Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2018. november 14-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2018. november 14-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A szabályváltozások egyike kimondja, hogy a Fővárosi Közgyűlés a tanács döntéseit követően – a testületről szóló kormányhatározatban foglaltak szerinti ügyekben – kizárólag a főpolgármester előterjesztése alapján dönthet. A városvezetés javaslatára kiterjesztették azon vállalkozások körét, amelyeknek nem kell helyi iparűzési adót fizetniük. A mentesség jelenleg azokra a vállalkozókra vonatkozik, akik adóalapja nem haladja meg az 1 millió forintot, a jövő év első napjától azonban ez az összeg 1,5 millió forintra emelkedik.

Határoztak még a Duna V., IX. és XXI. kerületi partszakaszára vonatkozó építési szabályzatokról is. A változtatások egyebek mellett lehetővé teszik a IX. kerület Ráckevei (Soroksári)-Dunától északra lévő részének funkcióváltását, a terület megújulását és a XXI. kerület északnyugati részén egy városi park kialakítását. Döntöttek arról is, hogy a főváros 5 millió forinttal támogatja egy modern, biztonságos játszótér építését a kárpátaljai Beregszászon, továbbá az erdélyi Székelyudvarhelynek 15 millió forintos támogatást nyújt autóbuszok beszerzésére.

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2018. november 14-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2018. november 14-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A közgyűlés hozzájárult ahhoz is, hogy a Főtáv Zrt. 19 milliárd forint hitelt vehessen fel fejlesztései finanszírozására. Kormánypárti képviselők javaslatára elnapolták a közterületek elnevezéséről szóló javaslatot, amelyről így várhatóan a következő, december 12-i ülésen szavazhat a közgyűlés. A testület még ülése elején elutasított három ellenzéki javaslatot. A Jobbik a 2020-as év Trianon-emlékévvé nyilvánítását kérte a békeszerződés századik évfordulója alkalmából, az MSZP a sírhelyek megújításának költségcsökkentését, míg az LMP a műanyag zacskók betiltását szerette volna elérni.

Kapcsolódó tartalom