Cukorbeteg gyerekeknek és fiataloknak gyűjt idén a Jónak lenni jó!

 

A cukorbeteg gyerekek és fiatalok támogatására, táboroztatásának segítésére gyűjt idén a közmédia Jónak lenni jó! adománygyűjtő műsora december 16-án: „egy segítségre szoruló társadalmi réteget szeretnénk támogatni idén, hiszen alig van ma olyan család, amelyik ne lenne érintett a diabétesz problémájában” – mondta el az M5 csatornaigazgatója az eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón.


„Nagyon örülök, hogy a Jónak lenni jó! a média történetében egy picit előre tud lépni abban, hogy felvállalja a cukorbetegek megsegítésének ügyét” – mondta Siklósi Beatrix. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnökhelyettese felidézte, hogy a programsorozat ismert és hosszú időre tekint vissza, viszont a cukorbetegeknek még soha nem volt részük ilyen jellegű országos kezdeményezésben és támogatásban. A professzor kiemelte, hogy elsősorban a gyermek- és fiatalkori diabéteszesek és családjaik problémájára szeretnének a műsorban fókuszálni, ezen belül is az edukációs diabéteszes táborok kerülnek majd a középpontba.

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

„A betegségben élő gyerekekre minden eddiginél nagyobb figyelmet kell szentelni” – emelte ki Darabánt Judit, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy tenni kell azért, hogy minél több diabéteszes gyerek részesülhessen abban a lehetőségben, amelyet az Erzsébet-táborok nyújtanak. Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója arról beszélt: ha valaki egy családban cukorbeteg, az egész család cukorbeteg lesz, ez amellett, hogy jelentős pszichés teher, szociális és anyagi terhet is jelent.

„Eddig nem volt lehetőség arra, hogy az összes cukorbeteg gyerek, aki szeretne, eljuthasson ezekbe a táborokba” – emelte ki, és hozzátette: ezért is fontos, hogy a mostani adománygyűjtő kampány a diabétesz problémájára irányítja a figyelmet. A Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági akció igyekszik minden évben a társadalom összes rétegét megmozgatni azzal, hogy sikeres vállalkozások és nagyobb cégek is adományoznak. A december 16-i egész napos műsorban több beszélgetést szól a társadalmi felelősségvállalásról, valamint arról, hogy a támogatott szervezet az élet különböző területein hogyan és kiknek segít, valamint a szolidaritás mellett hogyan tudják az emberek támogatni a rászorulókat.

Egy háziorvos egy beteg ujjbegyéből vérmintát cseppent egy vércukorszintmérő műszer érzékelőjére (Fotó: MTI/Beliczay László)

Vércukorszintmérés (Fotó: MTI/Beliczay László)

A Jónak lenni jó! 2012-ben a Böjte Csaba szerzetes alapította Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára mintegy 100 millió forintot gyűjtött össze, 2013-ban a Katolikus Karitászt csaknem 120 millió forinttal sikerült támogatnia, 2014-ben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet segítették 167 millió forintnyi összegyűlt adománnyal, 2015-ben csaknem 225 millió forintot kapott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, 2016-ban több mint 261 millió forintot gyűjtöttek a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a tavalyi adománygyűjtés is rendkívül sikeres volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára.