Kiemelt figyelmet fordít a kormány a cukorbetegekre

 

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a cukorbetegekre, és komoly szövetségesnek tekinti a cukorbetegeket képviselő szervezeteket – mondta keddi napirend előtti, a diabétesz világnapja alkalmából elhangzott parlamenti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

A politikus elmondta: több mint 700 ezer ember szenved ismert cukorbetegségben, de szakemberek szerint 1,2 millió lehet azok száma, akik érintettek a betegségben. Kijelentette: a kormánypártokra és a kormányra mindig számíthatnak a cukorbetegek. Hangsúlyozta, hogy ma a cukorbetegekre jóval nagyobb figyelem jut, mint korábban, az oktatásnak és a megelőzésnek köszönhetően.

„Ma a mindennapos testnevelésnek köszönhetően 1,2 millió gyermek sportol mindennap, ezzel jelentős mértékben csökken majd a következő nemzedékek cukorbetegsége. 2015-től az új közétkeztetési rendeletnek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, a zsír- és a cukorhasználat” – mondta.

A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a cukorbetegek érdekképviseleti szervezeteivel korszerű diabéteszes megelőzés megteremtésére, másrészt a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök, például tesztcsíkok támogatásának áttekintésére a betegterhek csökkentése érdekében.

A Fidesz frakció arra kéri a kormányt, hogy újítsa meg ezen stratégiai partnerséget – mondta.

Adókedvezmények, növekvő tb-támogatás

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára felszólalásában kifejtette, hogy a 620 ezer cukorbeteg  közül évente átlagosan 170 ezren részesülnek valamilyen inzulinkezelésbe. Az elmúlt tíz évben a gyógyszerkasszából az erre a célra fordított összeg 5 milliárd forintról 15 milliárd forintra nőtt. Az inzulinra kifizetett tb-támogatásokat, akkor azt láthatjuk, hogy 13,5 milliárdról 24,5 milliárdra nőtt ez az összeg.

Az adószabályok módosításával is igyekszik a kormány támogatni a cukorbetegeket. Az 1-es és 2-es diabéteszben szenvedő betegek az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendelet szerinti kedvezmény igénybevételére jogosultak – mondta az államtitkár.

A gyermekek esetében a betegség emelt összegű családi pótlékra jogosít a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet szabályozása alapján –  fogalmazott.

Kiemelte a kormány intézkedéseit, amelyek révén eltűntek az egészségtelen ételek az iskolai büfékből, és egészségesebb ételekhez juthatnak a tanulók a menzákon, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szemléletformáló programjait.