Vita zajlik a szemétszállító cég gazdálkodásáról

 

Miközben a 116 Pest és Nógrád megyei településen a Zöld Híd Kft. pénzügyi okokból felfüggesztette a szemétszállítást, a Gémesi György vezette többségi tulajdonos önkormányzati társulás csaknem 32 millió forintért vásárolt egy buszt. Gémesi közzé is tette a közösségi oldalon a busz fotóját. Az M1 megkereste a céget és Gödöllő polgármesterét is az ügyben, de érdemi választ nem kapott.

„Hulladékszállításra nem, de autóbuszra még futotta Gémesi Györgyéknek” – írta cikkében a Magyar Idők. A lap úgy tudja, az ötven férőhelyes jármű már meg is tette első útját. Gémesi György amatőr színtársulatát fuvarozta egy csallóközi előadásra. Az indulás előtt Gödöllő polgármestere fotót is közzétett közösségi oldalán, háttérben a szürke busszal.

Közbeszerzési eljárásban vásárolták

Ugyanez a jármű állt ott a Zöld Híd Kft. telephelyén is. A Magyar Idők információi szerint a busz nem sokkal azután érkezett meg, hogy a cég október 26-án bejelentette, határozatlan időre felfüggeszti a hulladékszállítást. A lap értesülései szerint a 32 millió forintos használt buszt közbeszerzési eljárásban vásárolták meg, az árát kifizették, de az átírása még folyamatban van.

A cég ügyvezető tisztségéről azóta már lemondott Gyenes Szilárd akkor egy interjúban leromlott járművekről beszélt, illetve arról, hogy a válsághelyzethez a végletes pénzhiány vezetett. A hulladékszállítást végül a katasztrófavédelemnek kellett átvennie.

Többen is Gémesi Györgyöt vonják felelősségre

Gémesi György az elégtelen mértékű állami támogatással indokolta az általa vezetett cég működésképtelenné válását, miközben a többi településvezető közül többen is az ő személyes felelősségét firtatták. Gödöllő polgármestere végül bejelentette, távozik a Zöld Híd vezetőségéből, de csak a vizsgálatok lezárulása után hajlandó átadni a helyét.

A busz újabb bizonyíték?

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Vécsey László arról beszélt, két hete várják a választ arra, hogy hova lett az az összeg a Zöld Híd rendszeréből, amelyet szemétszállításra kaptak az államtól és az önkormányzatoktól. Vécsey hozzátette, Gémesi Györgyék buszvásárlása egy újabb bizonyíték lehet arra, hogy felélték a működtetésükre kapott pénzt.

Az M1 kereste a Zöld Híd Kft.-t az üggyel kapcsolatban. Szerették volna megtudni, hogy mire használják az autóbuszt, illetve azt is, hogy miért volt a járműre szükség, miközben pénzhiány miatt felfüggesztették a hulladékszállítást. A kérdésekre azonban érdemi válasz nem érkezett, helyette küldtek egy fotót egy másik buszról, ami előtt kisgyerekek állnak. Gémesi Györgyöt is kereste az M1 telefonon, ő azonban elzárkózott a nyilatkozattól.