Sokkal biztonságosabb a betegek kezelése az e-egészségügyi rendszerrel

 

Az egy éve működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) láthatóak a betegek leletei, így sokkal biztonságosabb a betegek kezelése – mondta el Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetője az M1 hétfő reggeli műsorában.

A rendszer tavaly november óta tartalmazza a keletkezett adatokat, de indult egy új program, amely során öt évre visszamenőleg feltöltik a betegadatokat – közölte Szabó Bálint.

Elmondta, a háziorvosok és a járóbetegellátók 10-15 százaléka nem él még az informatikai rendszer nyújtotta lehetőséggel. Nekik is kötelező lenne használniuk, így ők jelenleg jogsértő magatartást folytatnak – jegyezte meg. Ezzel kapcsolatban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hétfőn kiadott közleményében úgy fogalmazott, az egészségügyi szolgáltatók rendszerhez csatlakozása folyamatos, így az emberek egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel egyetlen központosított szolgáltatásban.

Több százmillió adat van a rendszerben

Mint azt MTI-nek írták, jelenleg minden fekvőbeteg-ellátó intézmény és gyógyszertár használja a rendszert, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-ellátó intézmények 85 százaléka veszi igénybe napi szinten ezt a felhő alapú technológiát.

Az is közölték, jelenleg több mint ötszázmillió egészségügyi adat – e-recept, betegdokumentum, ellátási információ – került fel az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT) az indulás óta eltelt egy évben. Ez alatt a páciensek több mint 176 millió elektronikus receptet váltottak ki, a napi e-recept-beküldések száma egy átlagos hétköznapon meghaladja a 800 ezret.

Ezen kívül mintegy 92 millió, a betegellátáshoz kapcsolódó dokumentum (például lelet, ambulánslap, zárójelentés) került be az adatbázisba, és csaknem 10 millió alkalommal kérdeztek le kórtörténeti adatot az EESZT-ből a kezelőorvosok, valamint az eProfil esetében 100 ezernél is több alkalommal küldtek be és kérdeztek le információt.

Természetesen új fejlesztésekről is hírt adtak, így hamarosan mobilapplikációk fejlesztése és csatlakozása is lehetővé válik, ezek segítségével például elérhetők lesznek elektronikus receptjeink, betegdokumentumaink és időpontfoglalásaink – áll a közleményben.