Elrendelték a nyomozást Demeter Márta ellen

 

Nyomozást rendelt el az ügyészség Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő titoksértési ügyében. A politikust egy magánszemély és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának több tagja jelentette fel, miután érzékeny katonai adatokat hozott nyilvánosságra.

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő a Honvédkórház dolgozóinak elmaradt béremeléséről kérdezte a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát hétfőn, az Országgyűlésben.

A honvédelmi tárca államtitkára válaszában úgy fogalmazott, az LMP társelnöke folytatja a „handabandázást”, és ismét valótlan adatokra hivatkozva tesz fel kérdést a Parlamentben. Németh Szilárd szerint Demeter Mártának fogalma sincs arról, amit kérdezett, mert a Honvéd Kórház dolgozói is időben megkapták a bérkiegészítéssel megemelt fizetésüket.

A Fidesz nemrég arra szólította fel az LMP- t, hogy hívja vissza a rendészeti bizottság alelnöki székéből Demeter Mártát. Az LMP-s országgyűlési képviselő ugyanis az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként kapott iratbetekintést a kecskeméti légibázison. Az ott megszerzett adatokra hivatkozva később írásbeli kérdést intézett a honvédelmi miniszterhez és a belügyminiszterhez.

A kérdést közösségi oldalán is közzétette, amelyben az állt, „miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát?”. Hamar kiderült azonban, hogy Demeter Márta a miniszterelnök gyermekét összekeverte egy Orbán vezetéknevű tiszt lányával, aki engedéllyel utazott a gépen. Azt, hogy a névazonosság miatt tévedésről van szó, a Honvédelmi Minisztérium is azonnal megerősítette.

Demeter Márta ügyében az ügyészség elrendelte a nyomozást. A gyanú szerint ugyanis Demeter Márta 30 évre titkosított, nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé, amely felveti a hivatali visszaélés gyanúját.