Továbbra is magas a légszennyezettség

 

Továbbra is magas a légszennyezettség több vidéki városban, és már Budapesten is egészségtelen a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.

A tiszti főorvos Facebook-oldalán olvasható tájékoztatás szerint egészségtelen a levegő minősége Budapesten, Kecskeméten és Nyíregyházán. Emellett tizenöt település levegő-egészségügyi helyzete kifogásolt minősítést kapott: Debrecen, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Miskolc, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém. A többi, mérőállomással megfigyelt térség levegőjében a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja az egészségügyi határérték közelében volt.

Kiemelték továbbá, hogy néhány helyen a nitrogén-dioxid koncentrációja is meghaladta az egészségügyi határértéket. A kis méretű aeroszol részecskékhez hasonlóan a nitrogén-dioxid is csökkentheti a tüdő védő funkcióját és elsősorban légzőszervi tüneteket okozhat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja a helyes fűtési módok alkalmazását, illetve a tömegközlekedés használatát. Felhívják a figyelmet arra is, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban a gyermekek, a légúti betegségben szenvedők.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Intézet a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát. Miskolcon pénteken, Nyíregyházán szombaton lépett életbe a füstködriadó tájékoztatási fokozata.