Problémák várhatók a balkáni útvonalon Bakondi szerint

 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a jelenlegi és a tavasszal várható helyzet is sok problémát jelenthet a migránsok balkáni útvonalán – Bakondi György az M1-en péntek este elmondta: a magyar rendvédelmi szervek, titkosszolgálatok is figyelemmel kísérik az eseményeket és a kormány is rendszeresen tájékozódik.

A szakértő úgy folytatta: ezért, a Bihacnál történt incidens miatt – ahol migránsok csaptak össze rendőrökkel október végén – döntöttek úgy, hogy meg kell erősíteni a horvát határszakaszt határvadász századok átcsoportosításával.

A főtanácsadó közölte ugyanakkor azt is, hogy mivel Bosznia komoly intézkedéseket tett, többek között visszafordította a Bihacra vonattal érkezőket Szarajevóba és Horvátország is nagy rendőri erőket összpontosít a határon, „a helyzet talán így megoldódhat”. Persze ha megakad a folyamatos beáramlás, erőszakossá válhatnak a migránsok – tette hozzá.

Bakondi György a migránsoknak kibocsátott névtelen bankkártyák ügyében úgy vélekedett: „furcsa koalíció” alakult az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), az Európai Bizottság és Soros György üzletember között – utóbbi szavai szerint „500 millió dollárral szállt be” ebbe a projektbe.