Megjelent a Figyelő Felsőoktatási rangsora

 

A hetilap az idén első alkalommal adta ki az Oktatási Hivatal adatai alapján, szakértők bevonásával készült hiteles felsőoktatási tájékoztatóját. A kiadvány célja, hogy a képzési területenként bemutatott legnépszerűbb szakok rangsoraival, pályaorientációs szempontokkal és ösztöndíj-lehetőségek ismertetésével segítsék a továbbtanuló diákokat a pálya- és intézményválasztásban.

„Valószínűleg az egyetem hangulata, a képzés presztízse, az ott tanulók véleménye és a végzettként várható fizetés is motiválhatja a diákokat, amikor egy felsőoktatási intézménybe jelentkeznek” – mondta Nagy Zoltán, a Századvég oktatási igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Az egyes szakokon induló havi bruttó béradatoknál érdemes hozzátenni, hogy az első három év képét dolgoztuk fel a kiadványban. Az azonban egyértelműen látszik a számokból, hogy a mérnöki, műszaki-informatikai és az általános orvosi képzésből érkezők várhatják a legmagasabb béreket. Ha viszont megnézzük, hogy diplomás munkakörben milyen arányban helyezkednek el a végzettek, ott az orvostudomány és az informatika mellett a pedagógusok is jól szerepelnek, tehát érdemes sok szempont alapján dönteni a pályaválasztásról – elemzett az igazgató.

Fiatalok a Pont Ott Parti rendezvényen Pécsen a Széchenyi téren (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Fiatalok a Pont Ott Parti rendezvényen Pécsen a Széchenyi téren (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az intézményi rangsort a Budapesti Corvinus Egyetem vezeti. Nagy Zoltán elmondása alapján a kiadvány szerkesztői a sorrend felállításánál megnézték a felvételizők képesítéseit, versenyeredményeit, valamint a tudományos minősítéssel rendelkező oktatók arányát, de a nemzetközi hallgatók száma és a már végzettek átlagbére is sokat nyomott a latba.

A lista elején a nagy fővárosi és vidéki intézmények állnak, a rangsorban kicsi, a pontszámban nagy az eltérés. A budapesti létesítmények általában jó helyzetben vannak, hiszen a fővárosban átlagosan magasabbak a bérek. A mérnök-informatikai területeken azonban a vidéki végzettek sokszor jobban állnak, mint azok, akik Budapesten szereztek oklevelet – mondta.

Nagy Zoltán szerint „a felsőoktatás valójában egy beruházás. Nézzük, hogy mi az, amit ad nekünk, és mi az, amit tenni kell érte, értelemszerűen ebben van pénzügyi ráfordítás is”.