Az uniós szintnél előrébb tartunk a siketek és nagyothallók segítésében

 

A Sinosz hagyományteremtő szándékkal eseménysorozatot indít a magyar jelnyelv napja alkalmából, pénteken több helyszínen is programokkal várják az érdeklődőket, akik a Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatást is megismerhetik.

Magyarország előrébb tart a siketek és nagyothallók segítésében, mint az európai uniós szint – közölte jeltolmács segítségével Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Közölte azt is: a világon ugyanazokkal a kihívásokkal találkoznak a siket és nagyothalló emberek, ami nem más, mint a kommunikáció, az információhoz való hozzáférés, a tanulás, a munkavállalás és az oktatás. Kósa szerint a Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás elsősorban az információhoz való hozzáférésben és a kommunikációban akadálymentesít, segíti a halláskárosodott és siket emberek mindennapjait. Ez a program óriási előrelépést nyújt a teljes esélyegyenlőség felé – hangsúlyozta.

A Sinosz által elindított Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás számos esetben segíti a fogyatékkal élőket. Európában egyre inkább elterjedt a hasonló szolgáltatás, mégis Magyarország az egyetlen, ahol a siketek szövetsége építette ki és biztosítja ezt a szolgáltatást – hangsúlyozta Kósa Ádám.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Okoseszközzel segítik a hallássérülteket

A szolgáltatás igénybevételéhez technikailag internetelérésre és okoseszközre van szükség – mondta el Wágner Zoltán, a Sinosz Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatásának projektvezetője. Kifejtette: az eszközök megléte után a csatlakozni kívánó félnek szerződést kell kötnie a szervezettel, így jogosulttá válik az alkalmazás letöltésére. Hozzátette: a Sinosz tagjai számára lehetőség van eszköztámogatás igénybevételére.

Sokan nem élnek a segítséggel

A hivatalos statisztikai adatok szerint tízezer siket és hatvanezer közepesen vagy súlyosan nagyothalló ember él Magyarországon – mondta el Kósa Ádám. Véleménye szerint a jelnyelvet használók számára nagy segítség a Kontakt szolgáltatása, jelenleg 1600 ügyfelük van.

Kósa Ádám szerint bár sokan nem használják a Kontaktot, folyamatosan próbálják elérni az embereket, és szeretnék minél jobban népszerűsíteni azt.

Egy éve ünnepeljük a jelnyelv napját

Az Országgyűlés a Sinosz kezdeményezésére, a jelnyelvi törvény elfogadásának évfordulója alkalmából 2017-ben nyilvánította november 9-ét a magyar jelnyelv napjává, elismerve a hallássérült és siketvak emberek információhoz és kommunikációhoz, így a magyar jelnyelv használatához való alapvető jogát – olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országgyűlés döntése segíti a jelnyelv jelenleginél jóval szélesebb körű használatát, és felhívja a figyelmet fontosságára, hiszen a siketek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv minden szinten elismert és az élet minden területén használható lesz.

Színes programok

A Sinosz a nap alkalmából hagyományteremtő szándékkal eseménysorozatot indít, pénteken, több helyszínen is várják az érdeklődőket. Szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveznek a munkáltatóknak a siketeket és nagyothallók foglalkoztatásáról, szakemberekkel vitatják meg a jelnyelv szerepét az oktatásban, egy iskolában jelnyelvhasználó családok mutatják be gyerekeknek a jelnyelvet, a Pesti Magyar Színházban pedig pódiumbeszélgetésen járják körbe a színház és a jelnyelv kapcsolatát, majd jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített színházi előadást mutatnak be.

A Sinosz székházában továbbképzést szerveznek jelnyelvi tolmácsoknak, valamint megtekinthető és kipróbálható a Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás. A fogyatékossággal élő emberek által alapított és működtetett Nem adom fel kávézóban játékokkal és kötetlen beszélgetéssel várják este az érdeklődőket.

A programokról bővebben ide kattintva tájékozódhat.