Bővül Budapest szmsz-e

 

A közfejlesztési tanács létrehozás miatt Tarlós István főpolgármester a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) kiegészítését kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésben.

A főpolgármester – a budapest.hu oldalon pénteken közzétett javaslat szerint – szükségesnek tartja, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról (FKT) szóló kormányhatározatban foglaltak az önkormányzat szmsz-ében is megfelelően megjelenjenek.

Ennek eredményeként a budapesti fejlesztéspolitikát érintő egyes fővárosi és kormányzati hatáskörbe tartozó ügyek kapcsán az önkormányzati döntéshozók minden esetben és közvetlenül a főpolgármestertől értesülhetnek az FKT a fővárosi fejlesztéseket érintő véleményéről, állásfoglalásáról, javaslatáról – olvasható.

Az szmsz kiegészülne azzal, hogy az FKT döntéseit követően – a testületről szóló kormányhatározatban foglaltak szerinti ügyekben – kizárólag a főpolgármester előterjesztése alapján dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Magát az FKT-t egy október 17-i kormányhatározattal alapította a kormány, a fővárosi fejlesztéseket is koordináló szervezetben a mindenkori budapesti főpolgármester személyes fog részt venni.

Emelnék az ipa-mentesség összegét

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon pénteken – közzétett előterjesztésben az olvasható, hogy jelenleg a helyi iparűzési adómentesség a fővárosban azt a vállalkozót illeti meg, akinek a helyi adókról szóló törvény előírásai szerint számított adóalapja az 1 millió forintot nem haladja meg. A benyújtott javaslatban azt kezdeményezik, hogy a helyi iparűzési adó alóli mentesség azt a vállalkozót illesse meg a vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 1,5 millió forintot.

A háziorvos, védőnő vállalkozások adómentessége nem változik – áll a javaslatban. Kiemelték: a megalkotandó új szabályozás adómentességet bővít, kedvezőbb helyzetbe hozva a kisvállalkozásokat.

A javaslathoz mellékelt hatásvizsgálat szerint a fizetési kötelezettség alól a jelenlegi mintegy 27 ezer 400 adózó helyett várhatóan több mint 46 ezer mentesül, ugyanakkor a fővárosban összességében hozzávetőlegesen 300 millió forint kiesést generál, mely a fővárosi önkormányzat költségvetésében mintegy 160 millió forintot jelent.

A módosított rendelet 2019. január elsejével lépne hatályba.