Az MSZP és a Párbeszéd a CEU melletti kiállásra biztat

 

Az MSZP és a Párbeszéd a CEU melletti kiállásra biztat a közösségi médiában – Mester Barnabás, az MSZP EU-szakértője pénteken Budapesten, az egyetem V. kerületi székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: arra kérik azokat, akik nem tudnak felutazni a CEU melletti budapesti tüntetésekre, álljanak ki a saját eszközeikkel az egyetem mellett.

Álljanak fel egy percre némán például az egyetemi előadóteremben, vegyék ezt fel videóra és töltsék fel „Let’s make a stand” hashtaggel a közösségi oldalakra, ezzel is mutatva, hogy komoly támogatása van a CEU-nak – magyarázta a december 1-jéig meghirdetett akciót. Mester Barnabás szerint a CEU Magyarország egyik legsikeresebb oktatási intézménye, az egyetem ügye már régen nemcsak az oktatás szabadságáról szól, hanem az elnyomásról, az önkényről, a kontrollálatlan dúlásról és pusztításról, valamint a hatalommal való visszaélésről.

A Közép-európai Egyetem (CEU) Budapest belvárosában lévő épülete (Fotó: MTI/Marjai János)

A Közép-európai Egyetem (CEU) Budapest belvárosában lévő épülete (Fotó: MTI/Marjai János)

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője közölte, az Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta folyamatosan forrásokat von ki a felsőoktatásból, az MSZP-Párbeszéd szerint azonban ez a képzési forma nemcsak lehetőség, hanem törvényes joga minden magyar állampolgárnak. Fontosnak tartják – mondta –, hogy minden magyar állampolgárnak ingyenes legyen az első diploma. Ugyanakkor kevesellte a kormány által kedden bejelentett ösztöndíjemelést. Kaptak kérdést arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában azt mondta, blöff, hogy a CEU elmegy Magyarországról, mivel szerinte a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan.

Mester Barnabás szerint hiába mondja ezt a kormányfő, a CEU bizonytalanságban működik. Ha Orbán Viktor holnap azzal kel fel, hogy a CEU-nak maradnia kell Magyarországon, akkor az egyetem itt fog maradni – fogalmazott, hangsúlyozva, kizárólag a miniszterelnökön múlik, maradhat-e az egyetem. Barabás Richárd közölte azt is, pártja feljelentést tesz közösség elleni uszítás miatt a Ripost című napilap pénteki, a hajléktalanokkal kapcsolatos címlapja miatt.