Már a téli útviszonyokra készül a közútkezelő

 

Az ország teljes területén téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ezer munkagéppel gondoskodik majd arról, hogy mind a 32 ezer kilométernyi út járható legyen télen is az országban.

Télen a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés – írta a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely a 2018-2019-es téli szezonban az országos közúthálózaton 814 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművel, 143 rakodógéppel és 122 hómaró eszközökkel végezi majd szolgálatát.

A felkészülést segítette az a verseny is, ahol Csehországban október elején a V4-ek országainak közútkezelői mérték össze tudásukat. A feladatok speciálisak voltak, ahogy a járművek is. A cél az volt, hogy a lehető leggyorsabban és a legkevesebb hibával teljesítsék a távot a versenyzők. A szegedi, kápolnásnyéki és harkányi közútkezelő munkatársaiból álló csapat az élmezőnyben végzett.

A megméretés azt a célt is szolgálta, hogy a sofőrök felkészüljenek a téli időszakra.

A hét végétől téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt., azaz 24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek, mind a 19 megyében. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 2300 kilométernyi útszakasz tartozik a közút felügyelete alá, amit idén 56 felkészített munkagéppel tartanak majd rendben.

Országosan pedig több mint 4100-an dolgoznak majd váltott, 12 órás műszakokban, hogy biztosítani tudják a 32 ezer kilométernyi úton a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést. Ezt több mint ezer munkagéppel végzik az országban. Az eszközparkban található 814 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjármű, csaknem 150 rakodógép és több mint 100 bővíthető eszközhordozó is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országszerte csaknem 32 ezer kilométernyi útszakaszon felel a téli hóeltakarításért és síkosságmentesítésért. Ezt a feladatot egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látják el, vagyis először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, alacsony forgalmú bekötőutak.

A társaság arra kéri az autósokat, hogy a nyári gumikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Utazás előtt pedig feltétlenül tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről az utinform.hu oldalon, illetve a 06-1-366-2400-as telefonszámon a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának munkatársainál.