A gyerekvállalást segítené a fiatalok életkezdési támogatása

 

A korai gyerekvállalást segítené a fiatalok kamatmentes életkezdési kölcsöne, amelyről a nemzeti konzultációban is kikérik az emberek véleményét – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence azt mondta, kutatások szerint a magyarok család- és gyermekbarátok, családban szeretnének élni, ám a fiatalok általában eggyel több gyereket terveznek, mint amennyi megszületik. Ennek oka lehet az életkor vagy az anyagi helyzet, a kormány viszont szeretné lebontani az akadályokat – tette hozzá. A gyerekvállalást segíti a családi adókedvezmény, a gyermekétkeztetés, a tankönyvek költségeinek átvállalása, az otthonteremtési kedvezmény, és ezt szolgálná – akár egy 5–10 millió forintos kamatmentes kölcsön formájában – a fiatalok életkezdési támogatása is, amelyre a családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció is rákérdez – emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Rétvári Bence arra biztatott mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet, és nyilvánítson véleményt arról, bővüljön-e életkezdési támogatással a családtámogatási rendszer. Az államtitkár beszámolt a csok eddigi eredményeiről is. Közölte, eddig 90 ezer család vette igénybe mintegy 250 milliárd forint értékben az állami támogatást, így körülbelül 360 ezer ember lakhatását javította a csok-konstrukció és az otthonteremtési program. A csok igényelhető már meglévő és előre vállalt gyerekek után is, utóbbi konstrukcióban több mint 28 ezer gyermek születését vállalták a családok – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a csok nemcsak a gyerekvállalási kedvet igyekszik segíteni, hanem az építőipar fellendüléséhez is hozzájárul: 2018 első fél évében 30 százalékkal több lakás épült, mint egy évvel korábban, évente pedig 30-40 százalékkal emelte az építési engedélyek számát. A jövő évi költségvetés 242 milliárd forintot tartalmaz a csok fedezetére – fűzte hozzá.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy Európában egy-két helyen már a magyar kormányhoz hasonlóan gondolkodnak, Olaszországban például már nem a bevándorlást, az automatikus betelepítést és a határok megnyitását erőltetik, hanem a családok támogatását célozzák, és a harmadik gyerek vállalásához állami földtámogatást adnának.