Megérkeztek az influenza elleni védőoltások a háziorvosokhoz

 

A járvány remélhetőleg még messze van, de a védettség kialakulásához úgyis időre van szükség. Orvosok szerint még mindig nagyon kevesen kérnek oltást, pedig továbbra is sokaknak ingyen járna – közölte az M1 Híradója.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy betegen senki ne menjen dolgozni, vagy iskolába, mert ezzel csak megkönnyítik a vírusok terjedését.

Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy most a legcélszerűbb beoltatnia magát mindenkinek. Novembertől ugyanis már érkeznek az első influenzás betegek, és egészen márciusig okoz problémákat a vírus.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa azt mondta: ősszel tömegesen fordulnak orvoshoz az emberek, főleg légúti megbetegedésekkel. Ezeket a betegségeket vírusok okozzák, amelyek a levegőben terjednek. Különösen gyorsan a közösségekben. Szlávik János szerint főként a szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást.

„Az influenzaoltás nem 100 százalékos hatékonyságú, de mindenképpen alkalmas az influenza súlyosságának és az influenza szövődményének a csökkentésére, amelyek sokszor nagyon súlyosak, akár életveszélyesek is lehetnek, a tüdőgyulladással, az agyvelőgyulladással, mindazokkal a senyvesztő betegségekkel, amelyek nagyon-nagyon ritkán a betegeknek a halálát is okozhatják” – mondta.

Idén is elsősorban azok kapják térítésmentesen az influenza elleni védőoltást, akik várandósak, vagy már elmúltak 60 évesek, cukorbetegek, asztmások, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. A védettség az oltás beadásától számítva nagyjából két hét alatt alakul ki.