Dömötör: Nem hagyhatjuk kihunyni a szabad és önálló Magyarország tüzét

 

Az ötvenhatos hősök nem azért ragadtak Molotov-koktélokat, néztek a tankok csövébe vagy dacoltak ávósokkal a nyirkos pincékben, hogy mi a kényelmes önfeladást válasszuk – mondta a a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Nem engedhetjük, hogy a legfontosabb döntéseket bárki kivegye a magyarok kezéből – mondta Dömötör Csaba, aki szerint most is nehézfegyverzettel áll szemben az ország, „nem szovjet tankok csövével, hanem a nyílt társadalom ideológiájával”.

Ez az ideológia pedig „nyeglén megtagad mindent, amiért mi itt az elmúlt évszázadokban harcoltunk: Istent, hazát, családot. Mindenről szól, csak nem a szabadságról” – mondta.

Az államtitkár a mártír Brusznyai Árpád utolsó szó jogán elmondott szavait idézte, melyekben a forradalmat olyan kocsihoz hasonlította, amelyet mások elindítottak, megvadították a kocsist és a lovakat, majd leugrottak róla, őt pedig azért hívták, hogy fogja meg a gyeplőt.

Brusznyai Árpád szavai azt bizonyítják, hogy néha az ország akarata egyetlen ember helytállásában sűrűsödik össze – emelte ki Dömötör Csaba. Hozzátette: Brusznyai Árpád azonban nem volt egyedül, Veszprémben is ezrek csatlakoztak hozzá, és a veszprémi hősök példája is azt mutatja, hogy 1956 legyőzetve győzött.

Azóta pedig egy szabadságba született generáció minden hálájával mondható, hogy az ötvenhatos hősök minden áldozata értelmet nyert – jelentette ki.

Brusznyai Árpádot 33 évesen, 1958. január 9-én végezték ki a Legfelsőbb Bíróság katonai kollégiumának különtanácsa másodfokú ítélete alapján, a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésének bűntette miatt.