Országszerte megemlékezések zajlottak az ünnep előestéjén

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezik ezekben a napokban a magyarság. Már hétfőn megkezdődtek a hivatalos programok. A Műegyetemi emlékműnél koszorúztak, majd az emlékünnepséget az egyetem aulájában tartották. Ezután több ezren vonultak át fáklyákkal a Bem térre.

Mintegy 2500 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista is csatlakozott a budapesti megemlékezésekhez. A fővárosban nosztalgiavillamosok járnak, a megállókban pedig korhű ruhába öltözött rikkancsok mondják a 62 évvel ezelőtti híreket.

Megemlékezés a Műegyetemnél

A Műegyetemnél kezdődött az emlékezés az ünnep előestéjén. Boross Péter volt miniszterelnök arról beszélt: Az 1956-os forradalom egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt. Hozzátette: minden olyan törekvés bukásra van ítélve, amely a magyaroktól el akarja venni a függetlenséget.

Budapest, 2018. október 22. Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2018. október 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A korábbi miniszterelnök az egyetem hősi halottainak emléket állító tábla megkoszorúzása után arról beszélt: minden olyan törekvés bukásra van ítélve, amely a magyaroktól el akarja venni a függetlenséget. Van tűréshajlam e nemzetben, de ki is tud robbanni belőle, ha érzékenységét, nemzettudatát, önérzetét, magyarság mivoltát állandóan, nap mint nap megsértik. És reménytelen minden olyan vállalkozás, amelyik a magyar lelket kozmopolita, internacionalista irányba akarja torzítani – mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kiemelte: a magyar népnek sosem lehetett kívülről megmondani, hogy mi a nemzet érdeke. Éppen ezért Magyarország ma ugyanúgy ellenáll a megfélemlítésnek és a nyomásgyakorlásnak, mint 1956-ban.

Amíg megfélemlítéssel, erőszakkal, erőszakos nyomásgyakorlással próbálják a magyar emberek érdekével szemben a magyar kormányt meghajlítani, vagy az álláspontját megváltoztatni, nem érnek el sikert nem csak közép-európai szinten, európai szinten sem. Magyarország nem egy kiskorú nemzet, hanem nagykorú. És nem csak 1956 óta, hanem 1100 éve – mondta a politikus.

Fáklyás felvonulás a Bem térre

A Műszaki Egyetem épülete elől ezután elindult a már hagyományos fáklyás felvonulás a Bem térre, Ott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: egy szabad országban egy szabad nemzet ünnepel, amelyet a közös nyelv, a kultúra és a történelem sorsközössége egy évszázad szétszakítottsága után is megőrzött és összetartott.

Budapest, 2018. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott megemlékezésen a fővárosi a Bem téren 2018. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

’56 forradalmárai azért harcoltak, hogy szabadok legyünk és magunk határozhassunk szabad sorsunkról. Ma amikor a globalizált világban annyi külső befolyás ér minket, mégis összességében immáron lassan három évtizede mi dönthetünk a saját sorsunkról. Azoknak köszönhetjük ezt, akik 1956-ban életüket adták a szabadságért – fogalmazott a politikus.

Fényfestés és koncert

A megemlékezés a forradalom előestéjén fényfestéssel és Betrice koncerttel zárult a fővárosban.

Budapest, 2018. október 22. Nagy Feró és a Beatrice együttes koncertje az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott megemlékezésen a fővárosi a Bem téren 2018. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Magyarország a szabadságharcosok népe – erről Orbán Balázs beszélt Torontóban, az 56-os megemlékezésen. A miniszterelnökség államtitkára az ott élő magyarok előtt mondott ünnepi beszédében úgy fogalmazott: Magyarország mindig kiállt a szabadság ügye mellett, mert a sikerességhez szabadságra van szükség.