Ingyenesen kérhetünk jogi tanácsadást

 

Uniós forrásból egy országos jogpont hálózatot hoztak létre azért, hogy segítséget nyújtsanak a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak. Munkajogot, társadalombiztosítást, társasági- és cégjogot érintő témakörökben kereshetik meg az érintettek a jogi szakértőket. A tanácsadás ingyenes és névtelen.

Tizenegy nyugat-dunántúli jogpont hálózatban, a leggyakrabban az ausztriai munkavállalók családi pótlékkal, egészségbiztosítással és a külföldi munkavállalói jogaikkal kapcsolatban keresik fel a jogi szegélyszolgálatot. A 2007-2017 közötti időszakban a Jövő a határtérségben elnevezésű osztrák-magyar program keretében mintegy hatvanezer kint dolgozó kért tanácsot. Most egy újabb uniós kezdeményezés révén a hazai munkavállalók is ingyenesen juthatnak jogi tanácsokhoz – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A jogpont hálózatot azért hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt. Nyugat-Dunántúlon mintegy 30 ezer, Vas megyében kb. tízezer esetben, javarészt munkaügyben keresték fel idén a jogpontokat.

Bernáth Ildikó kontroller elmondta, az esetek 70 százalékában munkaszerződésre, munkabérre, a bérpótlékokra, a szabadság kiadására, felmondására vagy végkielégítésre vonatkoztak a kérdések. A kontroller kifejtette: 2016-ban indult és 2019-ben fejeződik be ez a program. A Nyugat-Dunántúl számára rendelkezésre álló forrás 576,9 millió forint, ami európai uniós forrás.

A Szombathelyen működő szolgálatról Dr. Szabóné Tuboly Andrea ügyvéd elmondta, egyre növekszik az érdeklődők száma. A segítséget kérők közül a legtöbben a munkahelyi zaklatási problémák, munkaviszony megszüntetése miatt keresik fel őket.

A jogpont hálózat tanácsadása ingyenes és névtelen – hangsúlyozták a műsorban.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo