Kézifegyverekkel és a légierővel folytatódik a haderőfejlesztés

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a közmédia pénteki adásában kijelentette: jövőre a légierő fejlesztésével, valamint a katonák személyes ruházatának és fegyverzetének megújításával folytatódik a haderőfejlesztés. Ennek célja egy erős, ütőképes honvédség megteremtése, ami csak jól kiképzett katonákkal és korszerű technikával lehetséges, tette hozzá.

Közölte: 2019 elején beindul a magyarországi kézifegyver-gyártás, így jövőre minden magyar katona kezébe magyar gyártású fegyver kerül. A Mi 17-es szállítóhelikopterek felújítása befejeződött, a Mi 24-es harci helikopterek üzemidő-hosszabbítást célzó rekonstrukciója pedig már folyik – tette hozzá Benkő Tibor.

2019 utolsó negyedévében megérkeznek az Airbus könnyű helikopterek, és megindul az új közepes szállítóhelikopterek beszerzése is – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra, hogy már beszereztek két A319-es csapatszállító repülőgépet, amelyek egyenként 128 embert szállíthatnak. Ugyanakkor tervezik kisebb futárgépek, illetve nagyobb, harci technika mozgatására is alkalmas szállítógépek beszerzését.

Ennek folyamatát is elindítják jövőre – mondta a miniszter. Szükséges modern légvédelmi rendszerek, rakéták és a hozzájuk tartozó radarrendszerek üzembe állítása is. A szárazföldi haderőnem esetében pedig a páncéltörő, a tüzérségi és a harckocsizó képességek fejlesztése a cél – mondta Benkő Tibor.

A miniszter – kommentálva Demeter Márta LMP-s képviselő hozzá intézett, az egyik A319-es ciprusi útját firtató kérdését – azt mondta: veszélyes, ha egy képviselő katonák magánadatait tartalmazó információkat hoz nyilvánosságra, amelyek alapján azok beazonosíthatóvá válnak.