Az MSZP az uniós ügyészséghez való csatlakozást sürgeti

 

Az MSZP szerint az Orbán-rendszer legkorruptabb részével lehetne leszámolni, ha Magyarország csatlakozna az uniós ügyészséghez – az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ügyészség nem sértené az ország szuverenitását, mert a szervezet kizárólag csak az uniós forrásokkal kapcsolatos ügyekben járna el.

Harangozó Tamás elmondta: vannak arra javaslatok, hogy a jövőben nem kaphatna kohéziós támogatást az a tagállam, amely nem csatlakozik európai ügyészséghez. Ezekből a támogatásokból épülnek az iskolák, az óvodák, az utak, újulnak meg a kórházak – mutatott rá. Azt kérte, minden magyar polgár álljon ki az ügyészséghez történő csatlakozás mellett és aláírásával támogassa a független Hadházy Ákos országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatos aláírásgyűjtését, amelyet az MSZP is segít. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, a párt EP-kampányfőnöke szerint a Sargentini-jelentés egyik legsúlyosabb pontja az uniós források kormányhoz köthető, korrupt módon történt felhasználása.

Közölte, akár 500-1000 milliárd forintot is bukhat az ország „az orbáni korrupt rendszer” miatt az ebben a költségvetési ciklusban Magyarországnak járó 9500 milliárd forintból. Emlékeztetett arra, az unió ellenőrei megállapították, hogy a magyar uniós pályázati rendszer súlyos hibákkal működik, a megvizsgált projektek szinte mindegyikében találtak hibát. Jelenleg is fel vannak függesztve három operatív program kifizetései – jegyezte meg. Szerinte az uniós ügyészség abban segíthetne, hogy az EU adófizetői által összeadott források „ne az állampárt korrupt rendszerében, saját oligarcháihoz jusson”, hanem az azt megérdemlő magyar emberekhez.