Álhírgyártó oldalak vették át Demeter Márta hamis állításait

 

Néhány óra alatt végigfutott több internetes portálon az az álhír, amit Demeter Márta LMP-s képviselő indított. Állította: a miniszterelnök lányát egy honvédségi repülőgép hozta haza Ciprusról. A Honvédelmi Minisztérium egyértelműen cáfolta a hírt. Álhírgyártó például az Index, a 444.hu, a HVG és a Magyar Narancs is – közölte az M1 Híradója.

Miért szállíthatja a Magyar Honvédség repülőgépe a miniszterelnök lányát? Ki adott utasítást az említett utas szállításának engedélyezésére? Nem tartja-e aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség repülőgépe szállíthatja a miniszterelnök lányát? Ezeket a kérdéseket tette fel írásban Demeter Márta a honvédelmi miniszternek és a belügyminiszternek. Az Azonnali.hu-n megjelent cikk szerint az LMP-s politikus azt állította: „egy iratbetekintés után kiderült számára, hogy a honvédség egyik repülőgépével szeptember elején Orbán Flóra, vagyis szerinte a miniszterelnök lánya utazott.”

Az Azonnali.hu cikke után nem sokkal az MTI megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium cáfolta, hogy a repülő a kormányfő lányát szállította. Azt írták: Demeter Márta hazudik, Cipruson ugyanis nem a miniszterelnök lánya, hanem a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt és családja tartózkodott, és a tiszt kislányát, a kétéves Orbán Flórát hozta haza engedéllyel a katonai repülőgép.

A hírt viszont még a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása előtt több ellenzéki portál átvette. Álhírgyártó például az Index, a 444.hu, a HVG és a Magyar Narancs is. Az Origo azt írja: így működik ma az álhírgyártás az ellenzéki oldalon. A Demeter Márta által útnak indított hamis hírt, az álhírgyártó oldalak a másik fél álláspontjának ismerete előtt közölték le.

Mindeközben Demeter Márta – ahogy korábban több felszólalásában – kedden is a Magyar Honvédség tagjaiért aggódott a parlamentben. Így az M1 Híradója szerette volna megkérdezni, hogy tévedése miatt bocsánatot kér-e az érintett katonától és családjától, de a képviselő nem vette fel a telefont. És az adásig az LMP sajtóosztályától sem érkezett válasz.

„Én szerintem a jelenlegi csapatban a többieknek talán ennél több esze van” – Demeter Mártáról vélekedett így korábbi párttársa, a szocialista Gőgös Zoltán, amikor a képviselő kilépett az MSZP-ből. A politikustól tévedése miatt most az Azonnali.hu is azt kérdezte: „hányas volt matekból?”. Az adatokból kiszámolta-e az utas életkorát, hiszen a miniszterelnök lánya tizenéves, az utazó gyermek pedig kétéves.

Számon kérték a közösségi oldalán a politikust

„Csúnya beégés. Félelmetes, hogy egy ennyire felelőtlen ember hozzáférhet az adatainkhoz. Mindenkire nézve veszélyt jelent, annyira alkalmatlan képviselőnek” – ilyen és ehhez hasonló kommentek jelentek meg Demeter Márta közösségi oldalán szerdán. A hozzászólók az ügy kapcsán kérték számon a politikust.

A kommentelők megrohamozták Demeter Márta oldalát, a bíráló hozzászólásokat azonban – az Origo szerint – a képviselő törölni kezdte.

 

„Hiába törlöd az igazságot Mártika, attól még hülyét csináltál magadból” – írta egy kommentelő. A törléssel kapcsolatban az Origo úgy fogalmaz, hírhamisítás után következhet a hírkorrekció.

Kocsis a Országgyűlésből való távozásra szólította fel Demetert

A Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz-frakció felszólítja Demeter Mártát (LMP), hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből miután nem nyilvános adatok közzétételével megszegte képviselői esküjét és alaptalanul megrágalmazott ártatlan embereket.

Kocsis Máté kifejtette: az LMP-s képviselő politikai indíttatásból nyilvánosságra hozott egy ciprusi ENSZ-misszióról adatokat. A kormánypárti politikus szerint a polgári jogi és a büntetőjogi felelősség egyaránt felmerül az ügyben, a lehetséges lépéseket a képviselőcsoport vizsgálja. Amennyiben a képviselő nem távozik a magyar Országgyűlésből, felszólítják az LMP-t, hívja vissza a rendészeti bizottság alelnöki székéből, illetve tagjai sorából alkalmatlanság miatt.

A fideszes politikus úgy fogalmazott: súlyos ügyről van szó, amire még nem volt példa.