Egy százados lánya utazott haza Ciprusról, nem a kormányfőé

 

Nem Orbán Viktor lánya, hanem egy kint szolgálatot teljesítő magyar katona lánya utazott haza Ciprusról katonai repülővel – közölte az Origo, amit a HM is megerősített. A cikk kiemeli: „ismét egy aljas hazugság jelent meg egy balliberális fake news portálon” a miniszterelnökkel kapcsolatban.

Az Origo kedden azt írta: Orbán Flóra a miniszterelnök vezetéknevével megegyező nevű tiszt kétéves kislánya. A nyár folyamán Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. századost látogatta meg családja, felesége és kétéves kislánya. A cikkben kiemelték: „ismét egy aljas hazugság jelent meg egy balliberális fake news portálon Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban.” Mint kifejtették: magyar katonák az ENSZ-misszió keretein belül, több mint egy évtizede teljesítenek szolgálatot Cipruson. A Magyar Honvédség ezért katonai repülőgépeket szerzett be, hogy a kontingenseket szállítani tudják Ciprus és Magyarország között.

Engedélyezte a NATO a hazarepülést

A nyáron Cipruson szolgálatot teljesítő parancsnok családja katonai repülővel tért haza a kiküldetésből – írta az Origo, kiemelve: a parancsnok – a NATO-szabályoknak megfelelően – engedélyt kért családja szállítására, s azt meg is kapta a Magyar Honvédségtől. Kétéves kislánya is a repülőgépen utazott. „Ő volt tehát az a kislány, akiről az LMP országgyűlési képviselője, Demeter Márta azt állította, a miniszterelnök lánya.” Demeter Márta ugyanis betekinthetett a repülési iratokba.

Demeter Márta, az LMP képviselője (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Így történhetett a portál szerint tehát, hogy annak ellenére, hogy az LMP-s képviselő tisztában volt vele, hogy a gép katonai repülést teljesített, így katonákat és családtagjaikat szállította, mégis „útnak indította az álhírt”.  Ezt egyes médiumok úgy vették át, hogy nem kérdezték meg a kormány álláspontját, csak leközölték a hazug cikket – írta az Origo, megjegyezve: „így működik ma az álhírgyártás az ellenzéki oldalon.”

HM: Saját költségen tartózkodott kint a család

Az MTI megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt írta: Demeter Márta valótlanságokat állít, „hazudik”. Kijelentései egyben sértőek a katonákra nézve is. A képviselő ahelyett, hogy a hivatalos iratbetekintés alkalmával az általa szenzációnak vélt kérdésben megkérdezte volna a szakembereket, „kétes értékű politikai haszonszerzés céljából boszorkányüldözést hajt végre”.

Válaszában az HM azt is írta, hogy a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt egyéves külszolgálaton tartózkodott Cipruson. Ez idő alatt – a százados saját költségén – a felesége és a miniszterelnök egyik lányával azonos nevű kislánya is kint tartózkodott. Ez a jogszabályi előírásoknak megfelel, mivel saját költségén bármely katona kiviheti a családját külszolgálatra a szabályzók betartása mellett.

Közlésük szerint a katonatiszt családja egy kiképzési repülést folytató géppel tért haza, amire engedélyt kért és kapott is a honvédség illetékeseitől. Mindezen kérelem teljesítése nem ütközik szabályzókba, semmilyen többletköltséggel nem járt a honvédség számára – fejtette ki a HM.

Előzőleg a Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta az Ungár Péter LMP-s politikus tulajdonában álló portál értesüléseit.