A hajléktalanok életét menti meg az új jogszabály

 

Az emberéletek megmentése a célja annak a jogszabálynak, amely hétfőtől megtiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen az utcákon éljenek – erről beszélt Rétvári Bence az M1-en. Az államtitkár hozzátette, a jogszabállyal megelőzhető, hogy a hajléktalanok télen kihűljenek egy közterületen vagy erdőben.

Nyíregyházán a Periféria Egyesület munkatársai szórólapot vittek a hajléktalanoknak, ezzel tájékoztatva őket, hogy mostantól tilos életvitelszerűen az utcán tartózkodni. A városban eddig mintegy félszázan éltek a szabad ég alatt.

A hajléktalanszállókon hétfőtől országszerte minden készen áll az újonnan érkezők fogadására. A kecskeméti intézménybe napközben már érkeztek is hajléktalanok. Itt tiszta ruhákkal, meleg étellel, orvosi ellátással várják a rászorulókat és a munkakeresésben is segítenek nekik.

A nappali melegedők és éjjeli menedékhelyek mostantól hosszabb ideig vannak nyitva, ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájában biztosított a hajléktalanok ellátása. Országszerte mintegy 19 ezer férőhely áll rendelkezésre.

Ennek ellenére Budapest egyik belvárosi terén napközben többen is feküdtek a fűben és a padokon is. Sokan közülük itt élnek és itt végzik a dolgukat is. A főváros aluljáróiban sem volt jobb a helyzet. Egyes helyekre gyakorlatilag beköltöztek a hajléktalanok. Az itt élők többségénél munkahelyi és családi problémák, vagy alkohol és drogfüggőség vezetett oda, hogy utcára kerültek.

A mostani szabályozás célja az emberélet megmentése – erről beszélt az M1-en az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Hozzátette, a hajléktalanok ezzel esélyt kapnak az új életre. Az államtitkár arról is beszélt, a probléma 28 éve megoldatlan Magyarországon, az eddigi jogszabályok ugyanis nem voltak alkalmasak arra, hogy a hajléktalanságot megszüntessék.