Társadalompolitikai változásra van szükség a klímaváltozás kezeléséhez

 

Ahhoz, hogy ne nőjön tovább a szén-dioxid koncentráció, hetven százalékkal csökkenteni kellene a kibocsátást, de 2017-ben ez két százalékkal emelkedett – mondta Mika János klímakutató az M1 Ma Este adásában.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint sürgős intézkedésekre van szükség a párizsi klímaegyezményben vállalt cél eléréséhez, azaz, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokon belül tartsuk a globális felmelegedést.

Mika János a klímaváltozás okozatai között említette a hőmérséklet emelkedését, a gleccserek olvadását és a tengerszint emelkedését. Az okok között az üvegházhatású gázok kibocsátását kell említeni, egyre többet bocsátunk ki belőlük, egyre több marad a levegőben.

„Még ha állandó értéken tartanánk az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor is egyre több lenne, mert amit kibocsátunk, az 70 százalékkal több, mint amennyit a természet fel tud dolgozni” – mondta a professzor.

A klímaváltozás kezeléséhez átfogó társadalompolitikai változásokra van szükség: mindenkinek másképp kellene élnie, hogy a jövő jobb legyen – emelte ki Mika János, megemlítve az energiával való takarékoskodás és a megújuló energiaforrások használatának fontosságát.

A környezetet érintő problémák közül kiemelte a biodiverzitás csökkenését, vagyis a fajok kipusztulását, valamint a túlzott műtrágya használat miatt kialakult nitrátosodást, amely főleg a fejlődő országokban okoz problémát, a gyermekek szervezetei nem tudják feldolgozni ezeket az anyagokat.

Emellett még a klímaváltozás negatív hatásai között említette az óceánok savasodását és az örökké fagyott talaj olvadása miatt onnan felszabaduló metánhidrátot.

Klímaváltozás és migráció

A klímaváltozás jelentős hatással lesz a migrációra – hangzott el az adásban. Közép-Afrikában az élelmiszer- és vízhiány ellenére a népességnövekedés az egyik legnagyobb a világban.

„Nem biztos, hogy a mostani migráció is mind éghajlati jellegű, de egy rossz év esetén kritikussá válhat a helyzet” – fogalmazott Mika János.

Járművek araszolnak a reggeli csúcsforgalomban Brüsszelben (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Három fok felett katasztrófa jöhet

Az emberi tevékenység nagyjából 1 Celsius-fokkal növelte meg a globális átlaghőmérsékletet az iparosodás előtti idők óta.

„El kell kezdeni a kibocsátás mérséklését, hogy ne következzen be 3 fokos hőmérséklet-emelkedés. Ez az a kritikus érték, amely azzal fenyeget, hogy visszafordíthatatlanná válnak a folyamatok” – közölte Mika János.