Fidesz–KDNP: A szegediek többsége szerint távozniuk kell az elítélt városvezetőknek

 

A szegediek döntő többsége szerint távozniuk kell posztjukról Botka László (MSZP) polgármester börtönbüntetésre ítélt közvetlen munkatársainak: a Fidesz és a KDNP megrendelésére készült közvélemény-kutatás alapján a válaszadók 83 százaléka szerint nem vezethetik olyanok Szegedet, akiket hivatali munkájukkal összefüggésben börtönbüntetésre ítélt a bíróság – jelentette ki a KDNP helyi elnöke csütörtökön a Tisza-parti városban.

A szegedi közgyűlés kereszténydemokrata frakcióját vezető politikus kifejtette: a Fidesz–KDNP-nek számít az emberek véleménye, ezért ismételten felszólítja Solymos László alpolgármestert, mondjon le, valamint Botka László polgármestert, hogy mentse fel Mózes Ervin címzetes főjegyzőt és a polgármesteri kabinet vezetőjét. A Gyulai Járásbíróság október 2-án a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, valamint a cég korábbi parkolási üzletágvezetőjét társtettesként, Szeged címzetes főjegyzőjét, egyik alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek.

Solymos László alpolgármester, Botka László szocialista polgármester és Mózes Ervin főjegyző (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Solymos László alpolgármester, Botka László szocialista polgármester és Mózes Ervin főjegyző (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta. A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyanok is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. Az ügyészség súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést, és kérte, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

A vádlottak nem vettek részt a tárgyaláson, védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést. Haág Zalán az elsőfokú ítéletet követően távozásra szólította fel az érintetteket, majd a Fidesz és KDNP képviselői rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, ám a testület határozatképtelen volt, mert a városvezetést támogató képviselők – az ülést vezető alpolgármester kivételével – nem jelentek meg.