Szerbiai gyakorlatra indult a Hunor mentőcsapat

 

Nemzetközi gyakorlaton vesz részt a Hunor (Hungarian National Organisation for Rescue Services) mentőcsapat jövő héten Szerbiában – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken az MTI-vel.

Mukics Dániel a közleményben azt írta, a NATO gyakorlat forgatókönyve szerint „a szerb főváros közelében 7,6-os erősségű földregés volt, amelynek következtében tönkrement Belgrád és térségének infrastruktúrája, rengeteg az áldozat, és sok ember a romok alatt rekedt. Szerbia a helyzet kezelésében segítséget kért a NATO-tól, amelyre reagálva Magyarország a Hunor mentőszervezetet küldi a helyszínre”.

Az október 12-ig tartó gyakorlatra a magyar mentőcsapat 42 fős részlege és két mentőkutyája négy teherautóval, egy kisbusszal, két terepjáróval, két quaddal és két személyautóval vasárnap indul útnak. Teljes menetfelszerelésük 10,5 tonna, amely 38 raklapon kap helyet, értéke 85 millió forint -– tudatta az OKF szóvivője. A gyakorlaton Magyarország mellett 31 ország mentőcsapatai és szakértői vesznek részt, összesen ezren.