Kilépését fontolgatja a pártból Szél Bernadett

 

Újabb eljárás indult az LMP-ben az ellenzéki párt korábbi társelnöke és miniszterelnök-jelöltje ellen, Szél Bernadett emiatt már a kilépését fontolgatja. A hírek szerint az a Sallai Róbert Benedek tett panaszt, akit előbb kizártak, majd visszavettek egy tettlegességig fajuló vita után.

Újabb fegyelmi eljárás indul az LMP-ben Szél Bernadett ellen – címmel közölt cikket a Pesti Srácok a zoom.hu információira hivatkozva. A volt társelnök megerősítette, hogy ismét vizsgálat folyik ellene. Szél Bernadett ellen először a választások után indult fegyelmi eljárás: akkor azért, mert elvileg a hivatalos álláspont ellenére együttműködést szorgalmazott a baloldali pártokkal, az LMP-s jelöltek pedig több körzetben is visszaléptek.

Lemondott Szél Bernadett

„Én vagyok az, akit – most már papírom is van róla –, koordinációért megbüntettek –, a teljes ellenzéki együttműködést szorgalmaztam, amiért majdnem máglyára küldtek” – fogalmazott a politikus. Szél Bernadettet emiatt három évre minden tisztségtől eltiltották, a társelnöki posztot azonban ennek ellenére megtarthatta.

„Egy párt a sajátjait ilyen módon bünteti ország-világ előtt, és én ezt nem tudom elfogadni, ezzel nem tudok azonosulni, nincs más eszközöm, ez az egy eszközöm van, a lemondás” – mondta Szél Bernadett. Az LMP társelnöke végül úgy döntött, hogy lemond, mert, mint mondta, nem vezethet egy olyan pártot, amely méltatlanul bánik saját politikusaival.

„Most már olyan dolgokat is megenged magának ez a párt, ami egyszerűen politikailag az öngyilkosság kategóriájába tartozik. Ami itt történt, ezek a perek, ez az etikai bizottságos történet, igen, erre gondoltam konkrétan, nem véletlenül volt országos szintű felháborodás, mert hát azért ilyet nem sok párt csinál” – mondta a politikus.

A Pesti Srácok szerint az újabb fegyelmi eljárás éppen az elmúlt hónapok nyilvános bírálatai miatt indult Szél Bernadett ellen. Az etikai bizottság emellett azt is sérelmezte, hogy a politikus a Sargentini-jelentés kapcsán is szembement a párttal, és amellett érvelt, hogy az LMP EP-képviselőjének meg kellett volna szavaznia a jelentést.

Úgy tudni, a Szél Bernadett elleni fegyelmi eljárást ezúttal az a Sallai Róbert Benedek kezdeményezte, akit nyár elején szintén megbüntettek.

Tettlegesség az LMP bizottsági ülésén

Április 25-én került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen Sallai Róbert a párt etikai bizottsági ülésen a leköszönő Hadházy Ákosnak rontott neki, aki ezután székestől felborult.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője szerint Sallai Róbert Benedeknek semmilyen felhatalmazása vagy erkölcsi alapja nincs arra, hogy másokat bíráljon a pártban. Csárdi Antal arról is beszélt: gyerekesnek tartja, ami az LMP-n belül történik.

„Nem hiszem, hogy nekem ezzel bármilyen szinten foglalkoznom kellene. Hogyha ők a gyermekeim lennének, akkor azt mondanám, hogy fiúk-lányok, játsszátok le egymás között” – fogalmazott. A képviselő ugyanakkor hozzátette: szerinte ők csak azokkal az ügyekkel foglalkoznak, amelyek fontosak, és amire a választóktól mandátumot kaptak.