Október végén nyílik meg a felújított Szépművészeti Múzeum

 

Két ütemben vehetik birtokba a látogatók a megújult Szépművészeti Múzeumot. Nagyjából egy hónap múlva, október végén kinyitják a múzeum talán legszebb termét, a Román csarnokot, amit évtizedeken át nem lehetett megnézni. Egy másik átalakított teremben pedig Leonardo-tárlatot rendeznek be. Több mint 3 éve kezdődött a Szépművészeti Múzeum felújítása, ez is része a Liget- projektnek, vagyis a Városliget teljes megújításának.

Az állványokon sorakozó festmények hamarosan kikerülnek a műtárgyraktárból és újra a falakat díszítik. Október végén nyit a Szépművészeti Múzeum, felújítása befejeződött, már a kiállítótereket rendezik.

Gőzerővel épül az egyiptomi gyűjtemény és a Leonardo da Vinci tárlat, a Román Csarnok pedig már teljesen kész, régi pompájában látható. Minden szegletét, az összes falfestményt restaurálták. A 900 négyzetméteres középkori bazilikát 70 év után nyitják meg újra.


A Szépművészeti Múzeum rekonsrtukciója három évig tartott, 14 ezer négyzetméternyi terület újult meg. Korszerűsítették a fűtést és a világítási rendszert, klimatizálták a termeket, új kiállítótereket, raktárhelyiségeket, éttermet és kávézót alakítottak ki.

„A Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb felújítási szakaszán vagyunk túl, immáron rendezzük vissza a kiállításokat, a tereket, visszanyerjük azokat a tereket, amelyek évtizedek óta nem voltak a közönség és a műtárgyak szolgálatában, vagy legalábbis raktárként, de nem a nyilvános közösségi térben” – nyilatkozta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A Szépművészeti Múzeum az ország leglátogatottabb múzeuma, évente több mint félmillióan keresik fel. A Liget Budapest Projekt részeként újították fel. A kultúráért felelős államtitkár szerint fontos az épített örökség megőrzése.

A megújult épület összes állandó kiállítása 2019 közepétől lesz látható. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont – hangzott el az M1 Híradójában.